Πώς διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης

Οι συσπειρώσεις που πέτυχαν τον Ιούνιο σε σχέση με την 21η Μαΐου είναι ενδεικτικές για το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το exit poll της Κυριακής

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τα κόμματα το επόμενο διάστημα θα κάνουν ένα αναλυτικό «ταμείο» και θα μελετήσουν τι πήγε καλά και τι όχι στην εκλογική αναμέτρηση που πέρασε.

Οι συσπειρώσεις που πέτυχαν τον Ιούνιο σε σχέση με την 21η Μαΐου είναι ενδεικτικές για το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το exit poll της Κυριακής. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 91,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 83,8%, το ΠΑΣΟΚ 85,7% και το ΚΚΕ 82,8%. Υψηλά νούμερα που, όμως ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα και για αυτό οι μεταβολές ανάμεσα στις δυο κάλπες ήταν μικρές. 

Οι εκροές της γαλάζιας παράταξης δεν ήταν σημαντικές. Μόλις 1,1% πήγε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση, ενώ προς το ΠΑΣΟΚ και τους Σπαρτιάτες οι απώλειες ήταν στο 1,9% και στο 1,8% αντίστοιχα. Για την Κουμουνδούρου το 3,1% των ψηφοφόρων του έφυγε προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, 1,9% προς το ΚΚΕ και 1,8% κατευθύνθηκε στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχε το ΠΑΣΟΚ με 3,2% να φεύγει από τη Χαριλάου Τρικούπη για την Κουμουνδούρου, ενώ στην κυβερνώσα παράταξη κατέληξε το 3,4%. 2,1% επέλεξαν την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και 1,7% το ΚΚΕ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται να τις είχε ο Περισσός που έχασε το 5,3% των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 1,3% κατευθύνθηκαν προς Νέα Δημοκρατία και Ελληνική Λύση και 2,1% προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ως «συγκοινωνούντα δοχεία» λειτούργησαν τα μικρότερα κόμματα με την Ελληνική Λύση να χάνει προς τους Σπαρτιάτες το 15,8% της δύναμής της. Η ΝΙΚΗ προς το ίδιο κόμμα, που δεν συμμετείχε στις εκλογές του Μαΐου, κατέγραψε διαρροή που έφτασε το15,5%. Ακόμα και από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ένα ποσοστό της τάξης του 10,2% πήγαν προς το κόμμα του Βασίλη Στίγκα που υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον διευθυντή της Pulse, Γιώργο Αράπογλου, να πρόκειται για ψηφοφόρους των «Ελλήνων» που τελικά δεν κατέβηκε στις εκλογές. Μοιράστηκαν σε άλλα κόμματα στις εκλογές του Μαΐου και τον Ιούνιο βρήκαν τελικά «πολιτική στέγη» τους Σπαρτιάτες.  

Όλα τα στοιχεία των exit poll παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκρυσταλλώνουν τον τρόπο που διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Συμπληρωματικά στα παραπάνω μετρήσεις όσοι αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την τελευταία στιγμή ανήκουν: κατά 20% στη Νέα Δημοκρατία, 15,6% στον ΣΥΡΙΖΑ, 12,1% στο ΠΑΣΟΚ, 8,6% στο ΚΚΕ, 9,6% στους Σπαρτιάτες, 7,4% στη ΝΙΚΗ, 5,5% στην Ελληνική Λύση και 7% στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Τα exit polls δεν διαψεύστηκαν, καθώς τα στοιχεία των εταιριών έρευνας έδειξαν πως μόλις το 5,9% αποφάσισε ποιο κόμμα θα στηρίξει την Kυριακή και ένα ακόμα 5,9% λίγες ημέρες πριν. Η κάλπη του Μαίου μπορεί να κούρασε και να αύξησε σημαντικά την αποχή (η μεγαλύτερη στη μεταπολίτευση με 47,16%) εμφάνισε περισσότερο έτοιμο, όμως το εκλογικό σώμα σε σχέση με την ψήφο του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανακάμψει καθώς πέρα από την αποχή και το ενδιαφέρον των δικών του ψηφοφόρων - που είχε χαθεί εξαιτίας του κακού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου - δεν βελτίωσε τα ποσοστά  στο «δικό του» κοινό, που είναι οι νέοι. Οι ηλικίες 17-34 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 28,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20%.

Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 9,9%, ΚΚΕ 8,7%, Σπαρτιάτες 8,1%, ΝΙΚΗ 4,3%, Ελληνική Λύση 3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 5,2%. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η διαφορά της Πειραιώς με την Κουμουνδούρου ήταν ακόμα μεγαλύτερη. 35-54 ετών (39%-16,5%), 55+ (47,1%-18%). Δεν κατάφερε δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση να αποκαταστήσει τη σχέση της ούτε με τη μεσαία τάξη, που είχε διαρραγεί την περιόδο 2015-2019, αλλά ούτε και με τους συνταξιούχους.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μάντζος στον ΣΚΑΪ 100.3: Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πώς σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί και …