ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα: Τα σενάρια για το συνέδριο του κόμματος και τα φαβορί για την προεδρία

Οι προτάσεις που εξετάζονται για το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος- Ποια πρόσωπα θεωρούνται πιθανά για την ηγεσία - Οι νέοι ρόλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα

Θολό παραμένει το τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τα πρόσωπα που θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις διατυπώνουν τα στελέχη όσον αφορά τις ημερομηνίες για τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εκλογή νέου προέδρου.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, μία από τις προτάσεις που εξετάζεται από την πλειοψηφία είναι η εκλογή αρχηγού να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με σκοπό το συνέδριο του κόμματος να διεξαχθεί αργότερα. Στόχος είναι η εκλογή αρχηγού να μην γίνει τον Αύγουστο, λόγω καλοκαιριού και το συνέδριο να διεξαχθεί μετά τις αυτοδιοίκητές εκλογές.

Η λεγόμενη «Ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε από την πλευρά της η εκλογή προέδρου να διεξαχθεί τέλη Ιουλίου και το συνέδριο να διεξαχθεί αρχές Σεπτεμβρίου. 

Μια ακόμη πρόταση είναι όλες οι διαδικασίες να διεξαχθούν μετά τις αυτοδιοίκητές εκλογές. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πρόεδρο στη ΔΕΘ. 

«Κλείδωσε» η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Την ίδια στιγμή, την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Παράλληλα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι πιθανόν να μετατεθεί για τις 16 Ιουλίου ώστε να έχουν τεθεί και οι πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία. 

Τα πιθανά πρόσωπα για την ηγεσία

Όσον αφορά την μάχη της διαδοχής έχει ήδη ξεκινήσει και κανείς δεν έχει ανοίξει μέχρι στιγμής τα χαρτιά του, φαβορί θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου η οποία έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα τόσο ως υπουργός Εργασίας όσο και ως τομεάρχης Οικονομικών.

Πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση ο οποίος έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις τόσο ως τομεάρχης Ανάπτυξης, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε στο ΕΣΠΑ. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι επίσης ένα πρόσωπο που θεωρείται πιθανό για την διαδοχή αν και ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προθέσεις του.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και  η απόφαση της Ρένας Δούρου η οποία είχε έρθει δεύτερη σε ψήφους στο περσινό συνέδριο του κόμματος, πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου. 

Για τον Διονύση Τεμπονέρα, το όνομα του οποίου έχει επίσης ακουστεί για την ηγεσία, οι πιθανότητες λιγοστεύουν παρά το γεγονός ότι ξεχώρισε στην τελευταία προεκλογική περίοδο.

Πυκνώνουν οι ψίθυροι και για την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη για την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Από την άλλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία. 

Οι νέοι ρόλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα

Όσον αφορά τους νέους ρόλους στην κοινοβουλευτική ομάδα, το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη θεωρείται ως το επικρατέστερο για την θέση της μεταβατικής προέδρου ωστόσο, αρκετοί είναι και εκείνοι που την θεωρούν και ως πιθανή υποψήφια για την προεδρία με αποτέλεσμα να μην την θέλουν για μεταβατική. 

Όσον αφορά το γραμματέα, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους αντιπροέδρους, πιθανά πρόσωπα είναι η Έφη Αχτσιόγλου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Παππάς και ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: «Στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου «Ουραγός στην …