Μητσοτάκης: Ισχυρό μήνυμα στις Αγορές - Πρόωρη αποπληρωμή και επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός μίλησε στο Bloomberg και ανέλυσε το σχέδιό του για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση - «Θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό»

Σαφές μήνυμα στις Αγορές, προκειμένου να επισπευστεί η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας για την Ελλάδα έστειλε μέσω του Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η πρόωση αποπληρωμή των δανείων από το πρώτο πακέτο διάσωσης, ώστε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο βήμα προς τον στόχο της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει πολλά στις επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να τονωθούν εντυπωσιακά από την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας, γεγονός που θα επιφέρει περισσότερες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας, καλύτερους μισθούς και βέβαια, αύξηση του οικονομικού κύκλου στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσό των δανείων που θα αποπληρωθούν πρόωρα έως το τέλος του χρόνου, ανέρχεται σε 5,45 δισ. ευρώ και θα αντληθουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία. Το κέρδος, εκτός από το ισχυρό μήνυμα για την Επενδυτική Βαθμίδα, είναι και σε επίπεδο χρημάτων, καθώς η χώρα θα πληρώσει 40 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε (τα δάνεια) πραγματικά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», κάνοντας λόγο για μια «δέσμευση προς τους επενδυτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι στοχεύει να ανακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα. «Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης» εξήγησε. 

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό». 

«Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το αρχικό πρόγραμμα, τη δανειακή διευκόλυνση για την Ελλάδα (Greek Loan Facility - GLF), θα αποτελεί ένα συμβολικό βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επιδιώκει να βάλει οριστικά στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης που έφεραν την Ελλάδα κοντά στο να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την οδήγησαν να γίνει η μόνη χώρα του ευρώ με αξιολόγηση junk», αναφέρει το Bloomberg. 

Το πρακτορείο σημειώνει παράλληλα ότι η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings ανέφεραν πρόσφατα σε αναλύσεις τους πως η νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.

Το Bloomberg τονίζει επίσης ότι οι επενδυτές έχουν στραφεί μαζικά στα ελληνικά ομόλογα αυτό το έτος, καθώς οι εκτιμήσεις προδικάζουν την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας. «Αυτό οδήγησε επίσης το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον η χώρα πληρώνει λιγότερα από την Ιταλία, αν και το ιταλικό χρέος θεωρείται ασφαλέστερο από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ήδη οι τίτλοι μας διαπραγματεύονται σαν να είμαστε χώρα με επενδυτική βαθμίδα, αλλά χρειαζόμαστε επίσης την επίσημη έγκριση από τους οίκους», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

"Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει …