Πετρέλαιο: Αποφασισμένες για αύξηση των τιμών Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Το Ριάντ αποφάσισε να επεκτείνει και το Μάιο της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, και η Μόσχα «σιγόνταρε» με μείωση κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα από τις εξαγωγές της

Του Χρυσόστομου Τσούφη
 

Καμιά εντύπωση δεν προκάλεσε η ταυτόχρονη σχεδόν ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας και Μόσχας ότι θα μειώσουν την παροχή πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα... πάτωμα στην κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου.  

Το Ριάντ αποφάσισε να επεκτείνει και το Μάιο της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, και η Μόσχα «σιγόνταρε» με μείωση κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα από τις εξαγωγές της. Κι αν τα πράγματα «σφίξουν» προτίθεται σύμφωνα με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ να μειώσει άλλο τόσο και την παραγωγή της.  

 Από την αρχή του έτους, και κόντρα στην πλειοψηφία των προβλέψεων και φυσικά κόντρα και στις αποφάσεις μείωσης της παραγωγής από ΟΠΕΚ αλλά και μονομερώς από τη Σ. Αραβία και τη Ρωσία, η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 12%. Από τις 28 Απριλίου βρίσκεται μόνιμα κάτω από τα 80$ ενώ στις 12 Ιουνίου βρέθηκε και στα 71$ που αποτελούσε χαμηλό εξαμήνου. Τιμές οι οποίες είναι μη αποδεκτές από τη Σ. Αραβία η οποία όπως έχουμε ξαναγράψει επιθυμεί να λειτουργεί ως η Κεντρική Τράπεζα του πετρελαίου.  

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το πετρέλαιο και συγκεκριμένα οι ποικιλίες Brend και West Texas είναι το μοναδικό εμπόρευμα που η τιμή του συνεχώς υποχωρεί. Οι αναλυτές στις εκπομπές του CNBC έδειχναν στους έκπληκτους παρουσιαστές τις οθόνες των υπολογιστών τους στις οποίες φαινόταν ότι οι τιμές του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, του φυσικού αερίου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, των σιτηρών, του χαλκού έχουν αρχίσει κι ανακάμπτουν σταθερά επιδεινώνοντας φυσικά την δυσθυμία των Σαουδαράβων.  

Οι φόβοι της ύφεσης οι οποίοι εξακολουθούν όσο ο Κινεζικός δράκος δεν λέει να... απογειωθεί κι όσο η σύσφιξη της νομισματική πολιτικές συνεχίζεται – στις 27 Ιουλίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την 9η αύξηση των επιτοκίων μέσα σε ένα χρόνο- ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στις τιμές.  

Επιπλέον παρά τις κυρώσεις , χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν , πάντα φαίνεται ότι βρίσκουν τρόπους να τις παρακάμπτουν. Κατά συνέπεια υπάρχουν αρκετές ποσότητες για όλους κι όσο συμβαίνει αυτό, οι τιμές δεν ανεβαίνουν.  

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει κι ένας τεχνικός λόγος που κρατά χαμηλά τις τιμές. Brent και WTI είναι πλούσια σε πλούσια σε νάφθα η οποία χρησιμοποιείται στον τομέα των πετροχημικών κατά κόρον. Όμως ο τομέας αυτός έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία κι έπειτα, εξαιτίας της απότομης αύξησης του πλαστικού ως υποκατάστατου.  

Μετά τις ανακοινώσεις των 2 πετρελαϊκών κολοσσών η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε στα 76$, απέχοντας φυσικά πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιητική για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.  
Οι περισσότεροι πάντως αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα από το φθινόπωρο θα αλλάξουν, η αγορά θα «σφίξει» και οι τιμές θα ανέβουν, δύσκολα πάντως θα φτάσουν τα 100$ όπως εκτιμούσαν στην αρχή του έτους Morgan Stanley και Goldman Sachs.  

Αν κάποιος πάντως πιστέψει τον επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής ενέργειας, τότε ο χειμώνας μπορεί να φέρει μια νέα ενεργειακή κρίση. Για μια ακόμη φορά ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε μέσω του BBC τον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών ενέργειας εάν η Κίνα «ξυπνήσει» κι αρχίζει να «καταβροχθίζει» ενέργεια σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο Τούρκος οικονομολόγος δεν απέκλεισε κι έναν χειμώνα με μπλακ άουτ ως μέρος όπως είπε του... παιχνιδιού.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Μπούμεραγκ το πάγωμα εξαγωγών στο Ισραήλ;

Αιφνιδίασε τους Τούρκους εμπόρους η απόφαση Ερντογάν να παγώσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ. Τώρα …