Πληθωρισμός: Γιατί επιμένει - Το κλειδί για τη μείωση

Ο δομικός πληθωρισμός και οι δείκτες που προκαλούν ανησυχία στο γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και τις χώρες του Βελγίου και της Ισπανίας που ισοβαθμούν στη 2η χαμηλότερη θέση.  

Το γραφείο όμως προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή χτυπά καμπανάκι κινδύνου κι όχι (μόνο) επειδή ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να ...καλπάζει με διψήφιο ποσοστό. Την ανησυχία του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη και του επιτελείου του προκαλεί κυρίως ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο πληθωρισμός δηλαδή που δεν συμπεριλαμβάνει την ενέργεια – που έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο- και τα επεξεργασμένα προϊόντα , οι οποίες είναι δύο πολύ ευμετάβλητες κατηγορίες. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα πραγματοποίησε το Μάιο άλμα στο 8,1% από 4,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μια αύξηση δηλαδή 76%. 

Το φαινόμενο αφορά όλη την Ευρώπη

Το φαινόμενο αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά διατρέχει ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Το ΓΠΚΒ φέρνει στην επιφάνεια μελέτη του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία τον τελευταίο χρόνο ο μεγαλύτερος «υπεύθυνος» - κατά 45% - για την άνοδο του πληθωρισμού δεν είναι άλλος από τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας (greedflation) τον οποίο έχουμε αναλύσει στο skai.gr. Στην ουσία οι επιχειρήσεις «κατηγορούνται» ότι διατηρούν ψηλά τις τιμές των προϊόντων τους για να αυξάνουν τα κέρδη τους. O ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα , δήλωσε ότι ενώ το κόστος παραγωγής μειώνεται, οι λιανικές τιμές αυξάνονται και μαζί τους και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Κατά 40% οι ευθύνες επιμερίζονται στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και κατά 25% στην αύξηση των μισθών. ΟΙ φόροι έχουν αρνητική επίπτωση, μειώνουν δηλαδή τον πληθωρισμό.  

Αφού βρήκαμε γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν , τώρα πρέπει να βρεθεί η θεραπεία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το market pass σε πρώτη φάση για 3 μήνες και το καλάθι του νοικοκυριού έως το τέλος του έτους. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτρος Μαρινάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και μέτρο έκπληξη για την καταπολέμηση της ακρίβειας στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού την Πέμπτη. Και η κυβέρνηση όμως γνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν φτάνουν για να λύσουν το πρόβλημα. 

Το «κλειδί» για τη μείωση σύμφωνα με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το κλειδί για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός έγκαιρα και στο επιθυμητό επίπεδο στην Ευρωζώνη – δηλαδή στο 2% έως το τέλος του 2025- το κρατάνε οι επιχειρήσεις.  

Με δεδομένα ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα συνεχίσουν να μειώνονται –όπως εν πολλοίς συμβαίνει- κι ότι η παραγωγικότητα θα παραμείνει σταθερή , το πόσο οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις χωρίς να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους είναι το κεντρικό ερώτημα.  

-Στο σενάριο της αύξησης των μισθών την ερχόμενη διετία κατά 4,5% , η επίδραση της κερδών των επιχειρήσεων στην αύξηση του πληθωρισμού πρέπει να υποχωρήσει στο επίπεδο πριν τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. 
-Στο σενάριο μιας αύξησης μισθών 5,5% , η επίδραση των κερδών των επιχειρήσεων πρέπει να επιστρέψει στο επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του '90 !!!!! 

Αν οι επιχειρήσεις δείξουν «απροθυμία» τότε για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πληθωρισμού θα χρειαστούν ακόμη περισσότερος χρόνος, περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κι άρα μεταξύ άλλων περισσότερος «πόνος» για τους δανειολήπτες και εντονότερο «φλερτ» με την ύφεση.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΟΣΑ για Ηνωμένο Βασίλειο: Προβλέπει τη χειρότερη επίδοση

Ο ΟΟΣΑ μειώνει την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 0,4% …