Τράπεζες: Απρόθυμες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων

Ο ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα κάθεται να βλέπει την ψαλίδα να διευρύνεται - Η ενεργοποίηση του "ΗΡΑΚΛΗΣ 3" 

Του Χρυσόστομου Τσούφη
 

Στου κουφού την πόρτα..... 
 
Δύο ώρες εφ' όλης της ύλης συζητούσαν στο πρώτο τους ραντεβού ο Κωστής Χατζηδάκης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Και φυσικά δεν θα μπορούσε ο ΥΠΟΙΚ να μην θέσει το ζήτημα της «αδικίας» που υφίστανται οι καταθέτες, καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων συνεχώς διευρύνεται.  
 
Οι τράπεζες απάντησαν στην ουσία σύμφωνα με πληροφορίες ότι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους με τις επιλεκτικές κατά κύριο λόγο αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, μεγαλύτερης όμως διάρκειας, στις οποίες προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα. Για να... χρυσώσουν όμως το χάπι δεσμεύθηκαν ότι θα διενεργήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των καταθετών σχετικά με άλλα τραπεζικά προϊόντα – πέρα από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου – που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις. 
 
Τον Ιούνιο του 2022 , λίγο πριν αρχίσει το μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το περιθώριο επιτοκίου – η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στο επιτόκιο των καταθέσεων και σε αυτό των δανείων, ήταν 3,95%. 11 μήνες και 8 αυξήσεις επιτοκίων αργότερα, το περιθώριο έχει εκτοξευθεί στο 5,76%, μια αύξηση δηλαδή 46%.  
 
Ο ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να υποχρεώσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα κάθεται να βλέπει την ψαλίδα να διευρύνεται. Προσπαθεί λοιπόν να βελτιώσει την εικόνα, προσθέτοντας ανταγωνισμό στις συστημικές τράπεζες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:
 

  • ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ. Μέχρι τώρα, οι 2 φάσεις ενεργοποίησης του ΗΡΑΚΛΗ αφορούσαν μόνο τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών. Η 3η ενεργοποίηση του σχεδιάζεται να περιλαμβάνει και τα κόκκινα δάνεια των μικρότερων τραπεζών, όπως οι συνεταιριστικές οι οποίες ελαφραίνοντας τα...βάρη τους θα μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικότερα προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να βάλει πίεση στις μεγάλες τράπεζες, οι οποίες δεν θα ήθελαν φυσικά να δουν τους καταθέτες τους να στρέφονται προς τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.  
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΙΤΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Το εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων και καθιστά τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον ευθέως ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων. Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο ο κάτοχος ενός ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου φορολογείται με 15% αν επιλέξει να μην περιμένει έως τη λήξη του και το πουλήσει στη Δευτερογενή αγορά. Πλέον αυτό το 15% αποτελεί παρελθόν,  αντίθετα παραμένει το 15% της φορολόγησης των τόκων. Να σημειώσω εδώ ότι η απόδοση του ομολόγου μετά την αφαίρεση και των διάφορων προμηθειών ξεπερνά το 3%, ενώ η απόδοση μιας προθεσμιακής κατάθεσης ενός έτους είναι περίπου στο μισό.  
  • ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ. Μια ακόμη εξαγγελία του κ. Χατζηδάκη με στόχο όμως εδώ να μειώσει το περιθώριο επιτοκίου από την πλευρά των δανειακών επιτοκίων. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα χορήγησης δανείων και σε μη – τραπεζικά ιδρύματα με βάση πάντα τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.  
     

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρκία: Μπούμεραγκ το πάγωμα εξαγωγών στο Ισραήλ;

Αιφνιδίασε τους Τούρκους εμπόρους η απόφαση Ερντογάν να παγώσει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ. Τώρα …