Bloomberg: Διαμάχη Κομισιόν - ΕΚΤ για τη φορολόγηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη

Αξιωματούχοι της ΕΕ αντιτάχθηκαν στις προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα μέτρα κατά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με τα σχέδια χρήσης κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αναφέρει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αντιτάχθηκαν στις προειδοποιήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα μέτρα κατά των περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και τη ρευστότητα του κοινού νομίσματος, ανέφεραν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Η Επιτροπή φέρεται να απέρριψε τα επιχειρήματα της ΕΚΤ, λέγοντας ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος εμφανίστηκε —και αξιολογήθηκε— όταν τα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν αρχικά τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι μέχρι στιγμής, κανένας από αυτούς τους φόβους δεν έχει γίνει πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με μια από τις πηγές του Bloomberg, η επιλογή αυτή δεν επηρεάζει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία ή τυχόν απαιτήσεις της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, ούτε επηρεάζει τον ρόλο της ΕΕ στην κατοχή τίτλων.

Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μολονότι οι Βρυξέλλες εκτίμησαν ότι δεν μπορούσαν να δημεύσουν νόμιμα τα κεφάλαια, οι αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούσαν πώς να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον τα κέρδη που προέρχονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε αρχικά ότι θα καταθέσει μια πρόταση αυτό το καλοκαίρι, αλλά η φερόμενη  διαφωνία έσπρωξε προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα έως ότου λήξει το καλοκαιρινό διάλειμμα της Επιτροπής, έγραψε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αποφέρουν έως και 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και τίτλους.
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …