Φοροδιαφυγή: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της 

Διασταυρώσεις - έλεγχος live - διάσυνδεση POS και ταμειακών μηχανών - ψηφιακό δελτίο αποστολής - Ολόκληρο το σχέδιο

Του Χρυσόστομου Τσούφη 

Έχοντας καλύψει -με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο- σχεδόν το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών, με εκτελεστικό βραχίονα την ΑΑΔΕ ξεκινά ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής ρίχνοντας όλα τα όπλα στη μάχη: 
 
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ με εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων έχουν μπει 3,8 εκατ φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000€. Η αντιπαραβολή με τις δαπάνες τους θα δείξει ποιοι είναι αυτοί που ζουν πάνω από τις...δηλωμένες δυνάμεις τους και οι καμπάνες θα είναι βαριές. Είναι χαρακτηριστικό ότι 8/10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000€. 

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ τρέχει και μια δεύτερη διασταύρωση ανάμεσα στα στοιχεία των POS και σε ό,τι διαβιβάζουν οι ταμειακές μηχανές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε δεύτερο στάδιο για στοχευμένες «κατ' όικον» επισκέψεις των εφοριακών στις επιχειρήσεις των επιτήδειων οι οποίες καταλήγουν σε αυξημένα λουκέτα.  
 
ΕΛΕΓΧΟΣ LIVE: Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ εξαπολύει τον λεγόμενο «ΈλεγχοLIve» , δηλαδή την νέα γενιά επιτόπιων ελέγχων κατά τους οποίους ο ελεγκτής θα έχει στο tablet του ολόκληρο το φορολογικό προφίλ της επιχείρησης την ώρα του της ελεγκτικής διαδικασίας και επομένως θα μπορεί να διαπιστώνει παραβάσεις και να βεβαιώνει πρόστιμα σε πραγματικό χρόνο. Κάπως έτσι γίνονται παρελθόν οι εικόνες των ελεγκτών με τα μπλοκάκια και τα διπλότυπα και τα ροζ χαρτιά και τις βεβαιώσεις προστίμων με το χέρι.  
 
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ POS-ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ: Το νέο χρονοδιάγραμμα για το «Γεφύρι της Άρτας» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής θέλει την πλήρη διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. Ακόμη πιο μετά, έως το καλοκαίρι του 2024, έχουν στην διάθεση τους οι 90.000 επιχειρήσεις της εστίασης για να αναβαθμίσουν τις παλαιού τύπου ταμειακές που διαθέτουν.  
 
ΨΗΦΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ: Ως το τέλος του έτους θα έχει γίνει πράξη. Προϋπόθεση δηλαδή για την μεταφορά των εμπορευμάτων θα είναι η ψηφιακή καταγραφή μεταξύ άλλων του τόπου παραλαβής, του είδους του φορτίου και του προορισμού μεταφοράς. Σταδιακά θα γίνει υποχρεωτική και η ηλεκτρονική τιμολόγηση.  
 
Ταυτόχρονα ο Κωστής Χατζηδάκης βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής προτάσεων που θα αποτελέσουν τον κορμό της νομοθετικής πρωτοβουλίας που είναι στα σκαριά και θα αφορά την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr υπό εξέταση βρίσκονται:  

  • Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω και της επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης των POS 
  • Το πλαίσιο συλλογής αποδείξεων καθώς εν πολλοίς τα κίνητρα για αποδείξεις από 19 επαγγέλματα υψηλού κινδύνου και τα κίνητρα για τις ιατρικές αποδείξεις και τις δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών δεν έχουν λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχικές προσδοκίες. 
  • Πλαίσιο Ενίσχυσης Φορολογικής Συμμόρφωσης. Το app που δημιουργήθηκε είχε περισσότερες από 100 χιλιάδες λήψεις αλλά κίνητρα δεν δόθηκαν ποτέ. Μελετάται ένα νέο σύστημα «ανταμοιβής» για καταγγελίες φοροδιαφυγής που οδηγούν σε απτά αποτελέσματα.  
  • Δαπάνες Επιχειρήσεων. Το τρέχων πλαίσιο χαρακτηρίζεται μάλλον χαλαρό και οι επιχειρήσεις το εκμεταλλεύονται και φουσκώνουν τις δαπάνες που εκπίπτουν αποκρύπτοντας έτσι πολύτιμη φορολογητέα ύλη 
  • Αλλαγή του φορολογικού πλαισίου ώστε να κλείσουν τα πολλά ακόμη παράθυρα φοροδιαφυγής.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Real estate: Η ζήτηση από τα «μπετά» και το προφίλ των αγοραστών

Η προσφορά και η ζήτηση, σύμφωνα με έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και …