Σε συναγερμό η πολιτική ηγεσία για τις πυρκαγιές - Η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

Από τα πρώτα λεπτά ο πρωθυπουργός είχε συνεχή επικοινωνία και αναλυτική και λεπτομερή ενημέρωση για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξή τους

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε κατάσταση συναγερμού τελεί η κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία από την πρώτη στιγμή, που ξέσπασαν όλα τα πύρινα μέτωπα με αλλεπάλληλες συσκέψεις και έκτακτα μέτρα για το συντονισμό και την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάσταση που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιοχές που έπληξαν.

Από τα πρώτα λεπτά ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε., Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, είχε συνεχή επικοινωνία και αναλυτική και λεπτομερή ενημέρωση για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξή τους, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως η καταγραφή των ζημιών θα γίνει άμεσα από την πλευρά της Πολιτείας, αναφερόμενες στις μάχες με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, "θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι' αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα".

Παράλληλα τόνισε πως: "Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα".

Καταλήγοντας είπε πως "ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες".

Για τις φωτιές ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα και την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε αυτά, ενώ ο κ. Φάμελος ζήτησε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και τόνισε την στήριξη του σε όσους και όσες επιχειρούν στο πεδίο, συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης και υποστηρίζουν τους πολίτες.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι "Η σκέψη μας είναι κοντά στους κατοίκους στη νοτιοανατολική Αττική, στο Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, που δοκιμάζονται και παλεύουν να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς και σε πυροσβέστες και εθελοντές, που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή πρωτεύει η ανθρώπινη ζωή και εύχομαι σύντομα να ελεγχθούν οι πυρκαγιές" κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών, «εκφράζοντας την ανησυχία που μεταφέρουν οι βουλευτές και οι οργανώσεις του ΚΚΕ στις κρίσιμες περιοχές, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καταστρέφοντας σπίτια, περιουσίες και δασικό πλούτο», όπως αναφέρει ενημέρωση του Περισσού.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ενημέρωσε τον Γ.Γ. Του ΚΚΕ ενώ ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε και στον πρωθυπουργό και στον αρμόδιο υπουργό, ότι οι οργανώσεις και οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα, στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται και ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Επίθεση σε οξύτατους τόνους εξαπέλυσε στην Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος για τη διαχείριση των πυρκαγιών σε Ανατολική Αττική και Κορινθία, υποστηρίζοντας ότι "από τον Ιανουάριο προειδοποιούσε για την έλλειψη πτητικών μέσων πυρόσβεσης, καθώς λιγότερα από τα μισά ήταν διαθέσιμα λόγω τεχνικών προβλημάτων, έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης".

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …