Το νέο πολιτικό τοπίο και οι δυνάμεις δοκιμάζονται στη Βουλή

Μετά από 48 χρόνια τη Δευτέρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς που υπήρχαν για την ψήφο των αποδήμων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το φετινό καλοκαίρι είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως οι ειδήσεις και οι εξελίξεις δεν σταματούν ποτέ. Δεν κοιτούν εποχές και σίγουρα δεν επηρεάζονται από την καλοκαιρινή  ραστώνη. Δεν είναι μόνο η διπλή εκλογική μάχη που πέρασε και τα αναπάντεχα αποτελέσματα που άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό, αλλά όλα όσα ακολούθησαν και όσα περιμένουμε. Η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει δυο νομοσχέδια μέσα στον Ιούλιο και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή.

Μετά από 48 χρόνια τη Δευτέρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς που υπήρχαν για την ψήφο των αποδήμων. Η διάταξη που ισχύει τώρα και αναμένεται να καταργηθεί καθορίζει ότι προκειμένου ένας Έλληνας που βρίσκεται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να μπορέσει να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές θα πρέπει την τελευταία 35ετία να έχει ζήσει για τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα. Παράλληλα το τρέχον ή το προηγούμενο έτος (των εκλογών) να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στη χώρα. Αυτή τη ρύθμιση είχαν υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ το 2021.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περάσει, καθώς η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας φτάνουν τους 220 βουλευτές (απαιτούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα 200 ψήφοι). Στην πλειοψηφία πιστεύουν πως τελικά και η Ελληνική Λύση που την είχε υπερψηφίσει το 2021 θα συνταχθεί με την κυβερνητική πλευρά. Από τη στιγμή που οι αριθμοί δεν διαψευστούν υπολογίζεται πως περίπου 800.000 Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στις εθνικές κάλπες. Και βέβαια αυτό το γεγονός από μόνο του αλλάζει σημαντικά τις ισορροπίες των δυνάμεων.

Το ενδιαφέρον της μεθαυριανής ημέρας θα είναι η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, η δεύτερη μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερψηφίσει τη ρύθμιση έχει καταθέσει τη δική του τροπολογία. Προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Αυτό είναι παγίως το αίτημά τους εξηγούν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται θετική σε σχέση με μια τέτοια αλλαγή. Εφόσον χρειαστεί το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Τρίτη προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι όσοι έχουν ζητήσει το λόγο.

Την Τετάρτη η σύγκρουση στη Βουλή θα συνεχιστεί, καθώς εισάγεται το οικονομικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Η εβδομάδα που έρχεται αποτελεί ένα σημαντικό «crash test» για τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Καταρχάς για τον ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει τα πατήματά του στην μετα-Τσίπρα εποχή με τον Σωκράτη Φάμελλο να βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος. Για το ΠΑΣΟΚ είναι οι πρώτες εμφανίσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη στα έδρανα, ενώ και οι νέες δυνάμεις που μπήκαν στη Βουλή θα επιχειρήσουν να δείξουν την πολιτική τους επάρκεια και συνοχή. Αποτελεί παράλληλα  ένα «δοκιμαστικό» για τη λειτουργία της Ολομέλειας με τόσο μεγάλο αριθμό κομμάτων. Η ανοχή του προεδρείου αναμένεται να είναι περιορισμένη  στο «ξεχείλωμα» του χρόνου από τους ομιλητές, αλλά και σε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το κοινοβουλευτικό πνεύμα.  

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έφεραν νέα δεδομένα  στον χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και την εμφάνιση καινούργιων πόλων δεξιότερα της ΝΔ. Το πεδίο θεωρείται ρευστό και συνεπώς η Ολομέλεια είναι το «γήπεδο» για να αναδειχθούν οι διαθέσεις, προσανατολισμοί, πιθανές συμμαχίες, αλλά και η δυναμική των κομμάτων που σε αυτή τη φάση προσπαθούν να κερδίσουν και το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Απλώς όσοι μείνουν μόνο εκεί η επιβίωσή τους είναι αμφίβολη. Όλοι οι μικροί και νέοι σχηματισμοί στη μεταπολιτευτική τους ιστορία είχαν βραχύ βίο και αναζητείται η εξαίρεση στον κανόνα. Οι πολιτικές δυνάμεις έτσι και αλλιώς βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκονται προ των πυλών και οι συνδυασμοί θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Αυγούστου η ΔΕΘ θα ανοίξει την αυλαία της δύσκολης πολιτικής χρονιάς που έρχεται με φόντο τις ευρωεκλογές την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου του 2024.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της Συνόδου Βορρά-Νότου από τη Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι 4 ηγέτες και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συζήτησαν …