«Καρότο και μαστίγιο» από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το Βίλνιους

Στην τακτική καρότο μαστίγιο επιστρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν με νέο άνοιγμα προς τη δύση και την Ελλάδα αλλά και ταυτόχρονη επιμονή σε πάγιες θέσεις της Τουρκίας για κυπριακό και Λωζάνη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στην τακτική καρότο μαστίγιο επιστρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν με νέο άνοιγμα προς τη δύση και την Ελλάδα αλλά και ταυτόχρονη επιμονή σε πάγιες θέσεις της Τουρκίας για κυπριακό και Λωζάνη. Μία τακτική που σχοινοβατεί μεταξύ των αναγκών της Τουρκίας – κυρίως οικονομικής και εξοπλιστικής φύσεως – από τους δυτικούς εταίρους της  αλλά και του εσωτερικού της ακροατηρίου το οποίο όπως σχολίαζε κυβερνητική πηγή ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της άνοιξης στην Τουρκία, «ο Ταγίπ Ερντογαν χρειάζεται να κρατάει «ζεστή»  την εσωτερική μηχανή με στόχο να μπορέσει να «αλώσει» το δήμο της Κωνσταντινούπολης».

Το άνοιγμα προς τους δυτικούς εταίρους ήρθε σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της συνόδου στο Βίλνιους,  με δηλώσεις του τούρκου προέδρου, κατά τις οποίες εξέφρασε  την αισιοδοξία ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να επιλυθούν. «Στη Σύνοδο κορυφής του Βίλνιους πραγματοποιήσαμε διμερείς συναντήσεις με 13 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτές τις συναντήσεις διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία χώρα, ιδίως με τους γείτονές μας και πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν» είπε ο κ. Ερντογαν και πρόσθεσε «Πιστεύουμε ότι εάν ανοίξει ο χώρος για διάλογο και τη διπλωματί  , τότε οι παρεξηγήσεις θα εξαλειφθούν  και οι διαφορές θα επιλυθούν.. Το έχουμε πετύχει αυτό πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια και τίποτα δεν μας εμποδίζει να το πετύχουμε και σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι από τις συναντήσεις μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας».

Σύμφωνα με  Έλληνες αναλυτές η Τουρκία φαίνετια να κάνει μία προσχηματική στροφή προς τη Δύση ουσιαστικά για να καλύψει τα εσωτερικά της αδιέξοδα και κυρίως τα  εξοπλιστικά και οικονομικά κενά της χώρας που μεγεθύνονται με την κρίση που διανύει. Ενώ σύμφωνα με την εκτιμηση του διεθνολόγου και βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλειου  το «άνοιγμα» αυτό προς τη Δύση, το οποίο συντηρεί προς ώρας ο Τούρκος πρόεδρος οφείλεται στο γεγονός ότι «ο Ερντογάν έχει καταλάβει ότι έχει ανάγκη από τη Δύση άρα είναι μονόδρομος η επιλογή να ρίξει γέφυρες προς δύση και αυτή η γέφυρα περνά από Αθήνα».

Την ίδια ώρα ωστόσο,  ο Τούρκος πρόεδρος, επανήλθε με αιχμές στο κυπριακό και στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, πετώντας εκ νέου τη «μπάλα» και τις ευθύνες  της μη επίλυσης του ζητήματος στην κυπριακή πλευρά. «Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ την λύση για τις αλήθειες στο νησί. Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε να βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά προκειμένου να βρεθεί για μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητα μας σχετικά σε αυτό το θέμα την δείξαμε σε όλες της διαδικασίες από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Και αν χρειαστεί θα την δείξουμε ξανά . Ωστόσο είναι ξεκάθαρο αυτή που βρίσκονται απέναντι μας αντί να επιμένουν σε επιβολές,  να αποδεχτούν την πραγματικότητα στο πεδίο» υποστήριξε.

Ως «πισωγύρισμα» από το θετικό κλίμα που καλλιεργείται στην μετά Βίλνιους εποχή, θεωρείται και η τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λοζάνης με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από την υπογραφή της. Σε μία νέα παλινωδία του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «'Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας, με στόχο μια ισχυρή Τουρκία στο πεδίο και στο τραπέζι. Υπερασπιζόμενοι με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα που αποκτήσαμε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα ενισχύσουμε τα κεκτημένα της χώρας μας με νέες κινήσεις».

Τα μπρος πίσω της τουρκικής πολιτικής επισφράγισε και η οπισθοχώρηση στο ζήτημα της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά το Δεκαπεντάυγουστο η οποία αρχικά είχε απαγορευτεί από τις τουρκικές αρχές και τελικά δόθηκε άδεια για να τελεστεί η λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μία «κλασσική περίπτωση, όπου ο πρόεδρος δίνει τη λύση όταν χρειαστεί σε ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα  και έρχεται η προεδρεία της δημοκρατίας να δώσει την περιβόητη προφορική άδεια ώστε να γίνει η θεία λειτουργία» σχολίασε ο κ. Χατζιβασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2020, όταν αρχικά δεν είχε δοθεί η σχετική άδεια για την τέλεση Θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας αλλά τελίκα και τότε, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει, την τελευταία στιγμή, προφορικά τη συγκατάθεσή του για τη λειτουργία.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ θα χρηματοδοτήσει τον οργανισμό του ΟΗΕ για το κλίμα μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τη συμφωνία του Παρισιού

«Τώρα, ο ρόλος της φιλανθρωπίας στην προώθηση της δράσης σε τοπικό, πολιτειακό και ιδιωτικό επίπεδο …