Στε: Απέρριψε την προσφυγή των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Ερμητικά κλείνει στρόφιγγα των αναδρομικών- Μία ακόμη αρνητική απόφαση του ΣτΕ για συνταξιούχους- Δεν δικαιούνται αναδρομικά μετά το 2016 για δώρα και επιδόματα.

Ιωάννα Μάνδρου

Αμετάκλητα κλείνει και η παραμικρή χαραμάδα για καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους μετά τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου ( 2016) μετά την έκδοση μίας ακόμη δικαστικής απόφασης, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά για δώρα και επιδόματα αδείας.

Ειδικότερα το Α Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, σε απάντηση ερωτήματος που υποβλήθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου και εκκρεμούσαν περί τις 16 χιλιάδες αγωγές, έδωσε αρνητική απάντηση στις διεκδικήσεις ισάριθμων συνταξιούχων.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ που αφορά σε πολύ περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων, «πάτησε» πάνω στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, που εκδόθηκαν το 2020 επί προεδρίας της Ειρήνης Σάρπ με τις οποίες κρίθηκε το σύνολο των διατάξεων του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να κριθούν αντισυνταγματικές, όμως η βάση του νόμου περί EΦΚΑ (ενός ταμείου) να μείνει αλώβητη.

Με τις αποφάσεις της Ολομελείας του 2020 δεν αναβίωσαν αξιώσεις για αναδρομικά σε δώρα, επιδόματα και επικουρικές που είχαν κοπεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης με νόμους που ψηφίστηκαν το 2012 και και 2013.

Αν και οι περικοπές εκείνης της δύσκολης οικονομικής περιόδου κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από την Ολομέλεια του ΣτΕ (επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου) εντούτοις με τον νόμο Κατρούγκαλου οι περικοπές αυτές συνεχίστηκαν, και σε κάθε περίπτωση, με τον νόμο Κατρούγκαλου υπήρξε σαρωτική μεταβολή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος.

Μετά ταύτα, περί τους 16 χιλιάδες συνταξιούχους, προσέφυγαν με αγωγές, υποστηρίζοντας, ότι μετά το 2016 δικαιούνται καταβολή αναδρομικών, κάτι που δεν έγινε δεκτό με την απόφαση του Α Τμήματος του ΣτΕ σε εφαρμογή τόσο της απόφασης του Δικαστηρίου (Ολομέλειας του 2020), όσο και του νόμου Κατρούγκαλου που δεν έδωσε τέτοιες δυνατότητες για αναδρομικές διεκδικήσεις.

Ειδικότερα, από το Α Τμήμα του ΣτΕ κρίθηκε ότι «δεν υφίσταται  αγώγιμη αξίωση» για τις παροχές αυτές από 12.5.2016 και μετά, σύμφωνα με  νέο ασφαλιστικό σύστημα του «νόμου Κατρούγκαλου»  (νόμος 4387/2016).

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας ο «νόμος Κατρούγκαλου» δεν προβλέπει τίποτα για την  αναδρομική καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας.

Ετσι το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την υπ΄  αριθμ. 1342/2023 πιλοτική απόφασή του ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του ν. 4387/2016, τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4093/2012 και των οποίων η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλεια του Σ.τ.Ε.».

Και δεν καταβάλλονται τα δώρα καθώς «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για τις παροχές αυτές για τον μετά την 12.5.2016 χρόνο» για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο.

Διευκρινίζεται μάλιστα από τους συμβούλους Επικρατείας, ότι «δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 από 12.5.2016 και εφεξής ούτε καταβάλλονται κατά τον, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Τέλος χρόνου – Λήγει την Μ. Τρίτη η προθεσμία

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση και στις …