«ΈκεγχοςLive»: Νέος κύκλος φοροελέγχων υπό το βλέμμα του Κωστή Χατζηδάκη

Πώς θα λειτουργούν τα κλιμάκια ελέγχου, ποια στοιχεία θα έχουν στη διάθεσή τους μέσω τεχνολογίας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε για την πρώτη επίσκεψη του την Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ. Έχει καταστήσει σαφές ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί προσωπικό του στοίχημα κι εκεί, στο ψηφιακό στρατηγείο της Αρχής πήρε μια γεύση από τις τεχνικές δυνατότητες που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ οι οποίες της έχουν δώσει τη δυνατότητα να... εξαπολύσει τη νέα γενιά επιτόπιων φοροελέγχων υπό την... κωδική ονομασία «ΈλεγχοςLive»

Η νέα εποχή φοροελέγχων στην οποία έχει μπει η ΑΑΔΕ, θέλει τους «ράμπο» της «οπλισμένους» με τάμπλετ και φορητά scanners χειρός με τα οποία θα «στοχεύσουν» ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να γίνουν μέσα στο έτος τουλάχιστον 49.500 τέτοιοι έλεγχοι.  

Στις οθόνες των τάμπλετ τους , οι ελεγκτές θα έχουν ανά πάσα στιγμή το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου αλλά και το φορολογικό του ιστορικό, αν έχει δηλαδή υποπέσει στο παρελθόν σε φορολογικές παραβάσεις και το είδος αυτών. Με τα τάμπλετ και τα scanners θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να: 

-Ελέγχουν την γνησιότητα των αποδείξεων που εκδίδονται 
-Διαπιστώνουν αν έχουν διαβιβαστεί ή όχι στην πλατφόρμα myData τα δεδομένα των τιμολογίων και των αποδείξεων 
-Διασταυρώνουν τα ευρήματα τους με τα στοιχεία φορολογικών δηλώσεων ή δηλώσεων ΦΠΑ παρελθόντων ετών. 
=Ελέγχουν το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης μέσω των τιμών που αγόρασε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, τα καύσιμα, τους πάγιους λογαριασμούς κι άρα και το περιθώριο κέρδους  

Mε βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων τους θα μπορούν να εκδίδουν επί τόπου τις αναφορές τους και να επιβάλλουν πρόστιμα και ποινές όλα ψηφιακά βάζοντας τέλος σε μπλοκάκια και διπλότυπα.  

Ανάλογα με τα ευρήματα , οι «καμπάνες» που μπορούν να επιβληθούν «ποικίλλουν» :  

-Άμεσο λουκέτο 48 ωρών στην περίπτωση που διαπιστώνεται στον ίδιο έλεγχο μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση περισσότερων από 10 αποδείξεων ή αν η καθαρή αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500€ ανεξάρτητα από το πλήθος τους.  
-Άμεσο λουκέτο 96 ωρών εφόσον στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος διαπιστωθεί υποτροπή με τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση 3 παραστατικών πώλησης στον ίδιο έλεγχο ανεξαρτήτως της αξίας τους. 
-Άμεσο λουκέτο 10 ημέρων κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται στον ίδιο έλεγχο μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ανεξαρτήτως αξίας. 
-Επιπλέον αναστολή λειτουργίας 10 ημερών στις περιπτώσεις που παρατηρείται παραβίαση της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, σπάσιμο δηλαδή της σφράγισης που έχει επιβληθεί. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγενάκης στον ΣΚΑΪ 100,3: Δεν θα κάνουμε πίσω σε αυτούς που παρανομούν

Όσοι τηρούν το νόμο είναι σύμμαχοί μας, όσοι δεν τον τηρεί θα είναι απέναντί μας, …