Μηχανή παραγωγής... φεσιών το Δημόσιο

Ο μεγαλύτερος «ασθενής» είναι τα νοσοκομεία των οποίων τα χρέη αυξήθηκαν μάλιστα τον Ιούνιο κατά 15εκατ€ σε σχέση με το Μάιο κι έφτασαν 1,273εκατ€.

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έδειξε για λίγο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι «καθαρίζει», ως γνήσιος όμως «εθισμένος» κύλησε πάλι στην κακή του συνήθεια.

Το Ελληνικό Δημόσιο έμαθε να παράγει φέσια και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά.  

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών για τον Ιούνιο δείχνουν ότι και τον Ιούνιο , για 6 διαδοχικούς μήνες δηλαδή, το Δημόσιο συνέχισε να χρωστά περισσότερα από 2δισ€ - αν και το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται τάση μείωσης – παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις προς τις Βρυξέλλες ότι θα ...συμμορφωθεί.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από επίπονες προσπάθειες, τα φέσια του Δημοσίου προς αγορά και προμηθευτές είχαν υποχωρήσει το Δεκέμβριο του 2020 σε 1,2δισ€ αλλά από εκεί και έπειτα άρχισε ξανά ο ...κατήφορος.  

Ο μεγαλύτερος «ασθενής» είναι τα νοσοκομεία των οποίων τα χρέη αυξήθηκαν μάλιστα τον Ιούνιο κατά 15εκατ€ σε σχέση με το Μάιο κι έφτασαν 1,273εκατ€.

Βρίσκονται δηλαδή αυτή τη στιγμή 4 φορές πάνω σε σχέση με το χαμηλό των 294εκατ€ που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.  

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου ήδη από τον Απρίλιο με προειδοποιητική επιστολή αποδίδοντας στη χώρα πλημμελή εφαρμογή των κανόνων που θεσπίζει η κοινοτική οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι δεν υπάρχει βελτίωση στις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Επιπλέον εκφράζει την σφοδρή ενόχληση της για την πρακτική που ακολουθεί το Ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία πληρώνουν άμεσα τις οφειλές τους μόνο αν οι προμηθευτές τους παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους σε τόκους και αποζημιώσεις αλλά δικαστική προσφυγή.

Σύμφωνα με την Ευρώπη, αυτή η πρακτική παραβιάζει τους κανόνες της Ένωσης για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές έτσι όπως τις έχει ερμηνεύσει το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήρια.  

Αύξηση 16εκατ€ παρουσιάζουν και τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου ενώ μικρή αποκλιμάκωση εμφανίζουν οι οφειλές ασφαλιστικών ταμείων και τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Στις οφειλές του Δημοσίου πρέπει να προστεθούν και τα 463εκατ€ των εκκρεμών επιστροφών φόρων  

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που η Ελληνική Κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν, επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τη δέσμευση της ότι θα ελαχιστοποιήσει τις καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές και ότι θα βάλει ένα τέλος στη δημιουργία καινούριων.   


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Με ζημία 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 η ρωσική Gazprom

Οι ζημιέ της Gazprom έφτασαν στα 6,84 δισ. δολ.  Ζημιές για πρώτη φορά σε διάστημα …