Ενέργεια: Σε τεντωμένο σκοινί η αγορά

Το πετρέλαιο έχει πάρει σταθερά την ανιούσα εδώ και 5 εβδομάδες - Τα νέα για απεργίες σε 3 μεγάλες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αυστραλίας σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η αγορά της ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί.... 

Οι τιμές του φυσικού αερίου θυμίζουν τρενάκι του τρόμου το τελευταίο 48ωρο, με μεγάλες αυξήσεις και απότομες βουτιές μέσα στην ίδια ημέρα.  

Ενώ κινήθηκε από τα μέσα Ιουνίου κι έπειτα μεταξύ 25-30€, βρέθηκε ξαφνικά στα 42€, μια ενδοσυνεδριακή αύξηση 30% θυμίζοντας σε όλους ότι ο... κίνδυνος για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δεν εξαντλείται μόνο στα τρόφιμα και τα καύσιμα.  

 
Τα νέα για απεργίες σε 3 μεγάλες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αυστραλίας σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη για ελλείψεις LNG. Όχι άμεσα, αφού η Αυστραλία σπάνια στέλνει φορτία στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά έμμεσα. Αν οι Αυστραλοί σταματήσουν να εξάγουν, αυτό σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός με την Ασία (Κίνα , Ιαπωνία και Νότια Κορέα) γεγονός που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι αν όπως και πέρυσι η παραγωγή της Αυστραλίας σταματήσει για 2 μήνες, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 50€.  
 
Η ανησυχία για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της καθιερωμένης τέτοια εποχή συντήρησης των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Νορβηγία και κάποια προβλήματα στις ροές από τις ΗΠΑ επιτείνουν την ανησυχία.  
 
Όλα αυτά, την ώρα που ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες. 88% οι υπόγειες αποθήκες και 61% οι δεξαμενές με LNG. Βέλγιο με 100% πληρότητα, Ισπανία με 98%, Ολλανδία με 91%, Γερμανία με 90% και Ιταλία με 89% φαίνονται να έχουν κάνει την περισσότερη δουλειά για τις ετοιμασίες του χειμώνα.  
 
Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο έχει πάρει σταθερά την ανιούσα εδώ και 5 εβδομάδες. Από τις 27 Ιουνίου όταν και βρέθηκε στα 72$/βαρέλι , ξεπέρασε και τα 88$ που αποτελεί υψηλό 7 μηνών. Αναμφίβολα, οι νέες περικοπές στην παραγωγή που ανακοίνωσαν Σαουδική Αραβία και Ρωσία, που θα διαρκέσουν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, έχουν αναστατώσει την αγορά. Ο καύσωνας των προηγούμενων ημερών έβγαλε νοκ άουτ μερικά από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια των ΗΠΑ και ταυτόχρονα η ζήτηση αυξάνεται και λόγω εποχής και λόγω Κίνας...

Στην πλειονότητα τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι το β' εξάμηνο του έτους οι τιμές θα ανέβουν ακόμη περισσότερο, ενώ δεν λείπουν κι αυτοί που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας τιμής 170$/βαρέλι σε ορίζοντα 2 ετών εάν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν.  
 
Αποτέλεσμα του πετρελαϊκού ράλι, είναι η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας να έχει αυξηθεί κατά 10 λεπτά περίπου από την 1η Ιουλίου, στα 1,96€ , μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 2€ λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Σε 12 νομούς (όπως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά, το Ηράκλειο και την Ευρυτανία) ήδη η μέση τιμή έχει καβαλήσει τα 2€. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη πίσω μόνο από Ολλανδία και Δανία. Αν αφαιρεθούν όμως οι φόροι, υποχωρεί στη μέση της κατάταξης και στην 13η θέση. Η κυβέρνηση πάντως παραμένει σταθερή στην θέση της για μη μείωση των έμμεσων φόρων και προς παρόν απορρίπτει λύσεις τύπου fuel pass. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πρόγνωση καιρού για την Μεγάλη Εβδομάδα

Την πρόγνωση του καιρού μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο έκανε ο μετεωρολόγος του ΕΡΤNews, κ. …