Ρούβλι: Νέα υποχώρηση έναντι του δολαρίου

Το νόμισμα υποχώρησε 1,5% στα 100,975 παρόλο που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να σταματήσει την πτώση σταματώντας τις αγορές συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση με θέμα το βασικό επιτόκιο, μεσούσης της πτώσης του ρουβλίου, στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ και του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2022, ακριβώς μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

"Την Τρίτη 15 Αυγούστου θα διεξαχθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ρωσίας για να εξεταστεί το θέμα του επιπέδου των βασικών επιτοκίων", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας.

Το ρούβλι υποχώρησε πέρα από το ψυχολογικό επίπεδο των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνεται και οι διεθνείς κυρώσεις στραγγαλίζουν την οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το νόμισμα υποχώρησε 1,5% στα 100,975 παρόλο που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να σταματήσει την πτώση σταματώντας τις αγορές συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023. Έχει αποδυναμωθεί κατά 26% φέτος για τρίτη φορά -η χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς το ρούβλι έπεφτε, ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Maxim Oreshkin, δήλωσε σε άρθρο του για το πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το Κρεμλίνο ήθελε ένα ισχυρό ρούβλι και περίμενε μια εξομάλυνση σύντομα, μια παρέμβαση που θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε δράση πριν από το επόμενο προγραμματισμένο ενδιαφέρον της. 

«Η κύρια πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική», έγραψε ο Oreshkin. «Η κεντρική τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να ομαλοποιήσει την κατάσταση στο εγγύς μέλλον και να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν σε βιώσιμα επίπεδα. Ένα αδύναμο ρούβλι περιπλέκει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και επηρεάζει αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα του πληθυσμού», είπε. «Είναι προς το συμφέρον της ρωσικής οικονομίας να έχει ένα ισχυρό ρούβλι».

Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης τον Ιούλιο στο 8,5%, απέδωσε την απότομη διολίσθηση του ρουβλίου φέτος στη συρρίκνωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας - πτώση 85% από έτος σε έτος. Τη Δευτέρα, η τράπεζα δήλωσε ότι δεν είδε κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την αποδυνάμωση του ρουβλίου, δίνοντας μήνυμα ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή σύντομα.

Πριν από τον πόλεμο, το ρούβλι διαπραγματευόταν γύρω στο 75 το δολάριο
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γέλεν: Η ανεξαρτησία της Fed, «κλειδί» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Στην ομιλία της την ερχόμενη Παρασκευή η Γέλεν θα επιχειρηματολογήσει ως προς τη διατήρηση της …