Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 1,83% με κέρδη 35,87% από τις αρχές του 2023

Σε διεθνές επίπεδο το κλίμα δεν βοηθάει καθώς συνεχίζει να είναι νευρικό εν μέσω πλήθους αβεβαιοτήτων που έχουν ανακύψει πρόσφατα, από την πορεία της Κίνας και τις προειδοποιήσεις της Fitch για υποβάθμιση τώρα των αμερικανικών τραπεζών, έως τις νέες ανησυχίες για την τιμή της ενέργειας και φυσικά τη "μέγγενη" των υψηλών επιτοκίων.

Με σημαντικές απώλειες 1,83% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, συμπληρώνοντας τέσσερις πτωτικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες 5,66%.

Σε διεθνές επίπεδο το κλίμα δεν βοηθάει καθώς συνεχίζει να είναι νευρικό εν μέσω πλήθους αβεβαιοτήτων που έχουν ανακύψει πρόσφατα, από την πορεία της Κίνας και τις προειδοποιήσεις της Fitch για υποβάθμιση τώρα των αμερικανικών τραπεζών, έως τις νέες ανησυχίες για την τιμή της ενέργειας και φυσικά τη "μέγγενη" των υψηλών επιτοκίων.

Πληθαίνουν οι αρνητικές εκθέσεις των επενδυτικών οίκων για την πορεία των μετοχών, ειδικά της Ευρώπης. Η Bank of America παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές και εκτιμά ότι η αλλαγή της παγκόσμιας αναπτυξιακής δυναμικής έχει ήδη βάλει "τελεία" στο ράλι των αγορών και όλα δείχνουν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν σε βουτιά της τάξης του 20% το επόμενο διάστημα.

Παρά την υποχώρηση της αγοράς, συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η κορυφαία θέση της στο χαρτοφυλάκιο της για τις αναδυόμενες αγορές και παρά την υψηλή της απόδοση από τις αρχές του 2023 εξακολουθεί να είναι φθηνή καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4%.

Διατηρεί την overweight στάση της στις ελληνικές μετοχές η HSBC και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories στον χώρο των αναδυόμενων αγορών.

Eντοπίζει επτά μετοχές που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες και στις οποίες δίνει σύσταση "Buy": Εθνική με τιμή στόχο τα 7,95 ευρώ, Eurobank τα 1,95 ευρώ, ΟΠΑΠ τα 20 ευρώ, Πειραιώς τα 4 ευρώ, Jumbo τα 33 ευρώ, Alpha Bank τα 2,2 ευρώ και Aegean Airlines τα 16,3 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.263,34 μονάδες, έναντι 1.286,86 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 1,83%, από τις αρχές Αυγούστου υποχωρεί 5,40%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 35,87%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,46%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 36,08%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 1,89% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 47,10%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,02%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 58,88%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 350,501 εκατ. ευρώ , ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,625 εκατ. ευρώ από 80,772 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 1,096 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 85,444 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 19,582 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τουρισμός για Όλους 2024. Ενέργειες των δικαιούχων που κληρώθηκαν

Τουρισμός για Όλους 2024. Έγινε η κλήρωση. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων …