Η νέα τακτική των «ήπιων προκλήσεων» του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο

Η πολιτική χρονιά που ξεκινά θα είναι κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Ερντογάν με την επικράτησή του στις πρόσφατες εκλογές δεν άφησε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η απόλυτη κυριαρχία του στη γειτονική χώρα. Παρά την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και τον σεισμό στην Αττάλεια καταφέρνει να κλείσει τον κύκλο του στην προεδρία, όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται πως έχει δεσμευτεί ότι δεν θα είναι για τέταρτη φορά υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα. Αρκετοί ήδη αμφισβητούν αυτή τη δέσμευση με δεδομένη τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος που προωθεί. Δυο «αγκάθια» έχει μπροστά του την επόμενη περίοδο: Το πρώτο είναι οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που σύμφωνα με αναλυτές δεν πρόκειται να αποκλιμακωθούν σε μονοψήφιο νούμερο όσο και αν ο ίδιος το υποστηρίζει. Οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μονόδρομο προκειμένου να ελεγχθεί η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών.

Το δεύτερο είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου όπου η αντιπολίτευση, όπως και στις προηγούμενες θα επιχειρήσει να τον πιέσει στις μητροπόλεις της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Στο εσωτερικό της χώρας έδειξε εξαρχής με μια κίνηση πυγμής πως δεν θα επιτρέψει να τον αμφισβητήσει κανείς κάνοντας μεγάλες αλλαγές τόσο στην ηγεσία της αστυνομίας και προαγωγές στην στρατιωτική ηγεσία. Με αυτά τα δεδομένα σε σχέση με την Ελλάδα δεν αναμένεται να αφήσει στην άκρη τις εθνικιστικές κορώνες, τις απειλές και την επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πολιτική χρονιά που ξεκινά θα είναι κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά. Ήδη η νέα αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ενδεικτική των προθέσεων του, που όμως δεν φαίνεται να θέλει να επηρεάσει το θετικό κλίμα που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα. Θα βρεθεί εντός τουρκικής δυνητικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι εδώ όλα δείχνουν να είναι εντάξει.

Τι θέλει να δείξει; Πως οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί μπορεί να προκαλέσει μια κρίση και πίεση στην Ελλάδα για τους έξι μήνες που έχει εκδοθεί η NAVTEX. Η χρονική επιλογή και το διάστημα δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή την περίοδο αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ των δυο χωρών ο διάλογος για την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη. Προς το παρών παρουσιάζει ένα καλό πρόσωπο σε σχέση με την Ελλάδα χωρίς να συμβαίνει το ίδιο, όμως με την Κύπρο.

Ενδεικτική ήταν η κίνηση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που με αφορμή τα επεισόδια στην Πύλα της Κύπρου, εμφανίστηκε με στρατιωτικές μπότες πάνω από το κοστούμι του. Το βίντεο που ανέβασε συνόδευε η φράση «η Κύπρος είναι τουρκική» και ο σκεπτικισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πολύ μεγάλος.  

Το διπλωματικό παζάρι με τους γείτονες θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ήδη τα F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ενώ άνοιξε και το θέμα για νέες βάσεις από τις ΗΠΑ στα ελληνικά εδάφη.  Η τουρκική πλευρά επιμένει πως ο στόχος της είναι η ανάδειξη της θετικής ατζέντας με όλες τις χώρες με τις οποίες τα συμφέροντά της είναι κοινά.

Οι διεργασίες ανάμεσα στο ελληνικό και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν ενταθεί προκειμένου να προετοιμαστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Γ.Γεραπετρίτη και στον Χ.Φιντάν πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο όπου το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν θεωρείται σχεδόν δεδομένο.

Οι δυο ηγέτες θα βρεθούν στις ΗΠΑ το διάστημα από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη που θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ευρωεκλογές: Αντίστροφη μέτρηση - Οι στρατηγικές των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Σε... θέση μάχης μπαίνουν αμέσως μετά το Πάσχα τα κόμματα - Οι στόχοι κάθε παράταξης …