Άγκυρα: Τι δηλώνει ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Προπαρασκευαστική της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα

Για «διμερή επίλυση των διαφορών, εκτός του πλαισίου της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εμμένει η Άγκυρα σύμφωνα με δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου  Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου).

Προπαρασκευαστική της συνάντησης των δύο ηγετών είναι η συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.

«Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα είναι προσκεκλημένος του Υπουργού Εξωτερικών μας, είχε συμφωνήσει να συναντηθούν πριν από τον ΟΗΕ [Γενική Συνέλευση]. Αυτό μπορείτε να το σκεφτείτε ως μια προετοιμασία ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρό μας. Στη συνέχεια, προβλέπεται διακυβερνητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο» τόνισε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη. «Δεν μιλούν για πρόβλημα υφαλοκρηπίδας, αλλά για διαφορές στο Αιγαίο» δήλωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη. 

«Το ότι συζητάμε, και ανταλλάσσουμε ιδέες μεταξύ μας δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, ωστόσο η Ελλάδα είναι γείτονάς μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Έχουμε, πρόσθεσε ο κ. Κιλίτς, σοβαρές διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, στα νησιά, στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Ωστόσο υπάρχει μια ιστορία που μοιραζόμαστε, ζούμε μαζί στην ίδια γεωγραφία, ζούμε μαζί στην ίδια περιοχή. 

«Ως εκ τούτου, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας σε ορισμένα σημεία. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων φορέων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων χωρών» επέμεινε. 

«Με άλλα λόγια, αν προσεγγίζετε [σ.σ.η Αθήνα] τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Αν όμως τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε» υποστήριξε. 

«Τόσο οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα όσο και οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κυβερνήσεις που εξελέγησαν για 5 χρόνια Η βούλησή τους είναι σαφής. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πρόοδο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και δεν τη βλέπουμε ως εχθρό» ανέφερε ο Τσαγατάι Κιλίτς. 

«Εκεί ( στην Ελλάδα), στον Τύπο, γίνονται ορισμένες δηλώσεις από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου οι οποίες παρουσιάζουν την Τουρκία σαν να είναι εχθρός της Ελλάδας. Αυτά δεν αληθεύουν. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που ζούμε στην ίδια περιοχή και μοιραζόμαστε μια κοινή ιστορία σε ορισμένα σημεία» ανέφερε, ωστόσο πρόσθεσε:

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ή τα δικαιώματά μας σε σχέση με το μέγεθος  της Τουρκίας, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Κύπρου. Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν στην 'Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', ούτε αυτοί [ενν. οι Τ/Κ] ούτε εμείς. Ούτως ή άλλως είμαστε εγγυήτρια χώρα». 

Σύμφωνα με τον κ. Κιλίτς, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μετά τον σεισμό, όλοι ζήσαμε τον πόνο. Περισσότεροι από 50.000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Μετά από αυτές τις σεισμικές θεομηνίες υπήρξε μια θετική διαδικασία. Έτσι, μέσα από μια καταστροφή, υπήρξε μια προσέγγιση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και το βλέπετε αυτό. 

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού. Όπως είπα και στην αρχή, κάποιοι παρουσιάζουν την Τουρκία ως εχθρό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Υπάρχουν φυσικά κάποια θέματα στα οποία έχουμε διαφωνίες, στα οποία δεν συμφωνούμε, ως προς τα οποία δεν θα παραιτηθούμε από τα διεθνή μας δικαιώματα. Αλλά πέρα από αυτά, θα καθίσουμε και θα μιλήσουμε» ανέφερε.  

 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεωργούλης: Αν δεν ήμουν αθώος δεν θα κατέβαινα υποψήφιος

Η πενταετία ήταν δημιουργική και προσέφερα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και εκ νέου …