«Τράτο» τριών ημερών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Όσοι χάσουν και αυτήν τη διορία κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 500 ευρώ

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Τράτο» έως την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έδωσε στους «αργοπορημένους» το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προλάβουν να υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες 48 ώρες έγινε ένας μικρός «χαμός» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, καθώς έστω και στο παρά πέντε περίπου 280.000 φορολογούμενοι πάτησαν το κουμπί της αποστολής ώστε να είναι σύννομοι.

Πολλοί όμως αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς το σύστημα υπερφορτώθηκε και πλέον θα έχουν στη διάθεση τους 3 ακόμη 24ωρα για να αποστείλουν το Ε1 χωρίς καμιά επιβάρυνση.

Αυτοί που θα χάσουν και αυτήν τη διορία κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 500€ αφού για να γλιτώσει κάποιος το πρόστιμο θα πρέπει να συντρέχει μια από τις εξής προϋποθέσεις:

Ο φόρος που προκύπτει από την εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση δεν ξεπερνά τα 100€

Με την εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση, δεν επέρχεται αλλαγή στην φορολογητέα ύλη απλά διορθώνονται κάποια λάθη ή παραλείψεις που έχουν να κάνουν με τα στοιχεια του φορολογουμένου ή των προστατευόμενων μελών του.

Χωρίς καμιά επιβάρυνση και έως το τέλος του έτους μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις όσοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται και να καταβάλλουν τον επιπλέον φόρο εφάπαξ έως το τέλος Ιανουαρίου. Χωρίς επιβαρύνσεις και οι δηλώσεις των εισοδημάτων φορολογουμένων που απεβίωσαν το 2022.

Αν όμως από την εκπρόθεσμη δήλωση ( αρχική ή τροποποιητική) προκύψει φόρος μεγαλύτερος από 100€ τότε συνοδεύεται κι από τα εξής πρόστιμα :

  • 100€ αν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή ή επιχειρηματίας
  • 250€ αν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500€ αν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Την ίδια στιγμή όμως θα τρέχουν και οι προσαυξήσεις στον φόρο που έχει καταλογισθεί.

Συμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών 82.000 περισσότερα φυσικά πρόσωπα υπέβαλαν φέτος φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι ( 6,48 εκατομμύρια έναντι 6,4 εκατομμύρια )στην εκπνοή της προθεσμίας, στοιχείο που σύμφωνα με την Καραγεώργη Σερβίας επιεβεβαιώνει τη ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση. Θετική η εικόνα και στις επιχειρήσεις καθώς φέτος υπεβλήθηκαν επιπλέον 38.000 δηλώσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους το Σεπτέμβριο , θα πρέπει εώς τις 4/9 να πληρώσουν τις 2 πρώτες δόσεις και την τρίτη κανονικά στο τέλος του μήνα . Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο , πλήρωσαν διπλή πρώτη δόση χωρίς τη δυνατότητα της έκπτωσης 3% στην περίπτωση της εφάπαξ πληρωμής του φόρου, την οποία απόλαυσαν μόνο όσοι συμπληρωσαν το Ε1 μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι από τα 6,48 εκατ φορολογικών δηλώσεων οι μισές περίπου, το 48% είναι μηδενικές. 1/3 είναι χρεωστικές με μέσο φόρο 1538€ από 1226€ πέρυσι. Ο συνολικός φόρος που έχει βεβαιωθεί ξεπέρασε τα 3,5δισ€. Το 16% των δηλώσεων είναι πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου στα 411€.

Για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος απομένουν 6 ακόμη μήνες έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης - Φιντάν: Συνάντηση στο Λονδίνο

Οι συνομιλίες των κ. Γεραπετίτη και Φιντάν εστίασαν επίσης στις διμερείς σχέσεις και σε περιφερειακά …