Στο 2,7% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις εμφάνισαν αύξηση 7,9%

Ρυθμό ανάπτυξης 2,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, έναντι του 2,1% που περίμενε η αγορά, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, και έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για ανάπτυξη 2% το α' τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις εμφάνισαν αύξηση 7,9%.

Ασθενείς οι εξαγωγές, εμφάνισαν αύξηση μόλις 0,1%, με τις εξαγωγές αγαθών να εμφανίζονται μειωμένες. 

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση κατά 1,3%, έναντι αναθεωρημένων στοιχείων που έδειξαν μηδενική ανάπτυξη το προηγούμενο τρίμηνο. 

Ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 2,3% στο σύνολο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του  2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο  του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο  του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση 

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο  του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών  αυξήθηκαν κατά 6,1%.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πότε πληρώνεται το επίδομα ενοικίου στέγασης Μαιου 2024

Πότε πληρώνεται το επίδομα ενοικίου στέγασης Μαΐου 2024 για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Πότε εμφανίζονται διαθέσιμα …