Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειδί» για το αποτέλεσμα η συμμετοχή

Τι αναφέρει το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα - Πώς διαμορφώνει τις ισορροπίες η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ οι πέντε υποψήφιοι δείχνουν έτοιμοι για την εκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον του κόμματος, τον πολιτικό προσανατολισμό που θα ακολουθήσει και τις οργανωτικές αλλαγές που θα το ανανεώσουν. Το μεγάλο στοίχημα είναι ένα: η γρήγορη ανάκαμψη και η άνοδος των ποσοστών του ξεπερνώντας αρχικά το δύσκολο εμπόδιο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από την Κουμουνδούρου ξορκίζουν την πιθανότητα διάσπασης και προσβλέπουν στα μηνύματα ενότητας που θα σταλούν από τους επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα την επομένη των εκλογών.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής καμία μεγάλη δημοσκοπική εταιρία δεν βγήκε να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί το κοινό που θα ψηφίσει με τις τάσεις πλέον να έχουν ρευστοποιηθεί και τις παλιές ισορροπίες στην Κουμουνδούρου να έχουν ανατραπεί. Μπορεί η Έφη Αχτσιόγλου να εμφανίζεται πως έχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της, ωστόσο η είσοδος στη εκλογική διαδικασία του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο εκλογής της από τον πρώτο γύρο. Απαιτείται την Κυριακή ο νέος πρόεδρος να λάβει το 50%+1 των ψήφων. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων. Ήδη οι υποψήφιοι περιβάλλονται από τα πρόσωπα και τις ομάδες που τους υποστηρίζουν διεξάγοντας έναν παράλληλο προεκλογικό αγώνα. Είναι σαφές πως η επικαιρότητα και οι φονικές πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα δεν βοηθούν την προσπάθεια που γίνεται να αναδειχθεί η διαδικασία.

Από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μείνει αμέτοχος. Από το περιβάλλον του λένε πως παραμένει ο εγγυητής της ενότητας και για αυτό το λόγο δεν υπήρξε καμία κίνηση από μέρους του που να μπορεί να παρεξηγηθεί. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε που επέλεξε ακόμα και στο Διαρκές Συνέδριο να μην παραστεί. Παρά το γεγονός πως δέχτηκε εισηγήσεις να πράξει το αντίθετο. Ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής του σποτ που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ για να παροτρύνει τα μέλη να ψηφίσουν, αφού παραμένει το ισχυρό «brand» της Κουμουνδούρου. Τον Μάιο του 2022 αρκούσε η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα για να φέρει στις κάλπες 152.193 μέλη χωρίς να έχει καν αντίπαλο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όλα τα βλέμματα των επιτελών της Κουμουνδούρου στρέφονται στη συμμετοχή.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία αναμένεται να φέρουν στις κάλπες της Κυριακής νέα μέλη που έρχονται και στον προσωπικό τους κύκλο. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πρόσωπο που έχει αναθερμάνει τη διαδικασία και εκτιμάται πως ένα δικό του κοινό θα εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το γεγονός εκτιμάται πως θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις με περισσότερους «κομματικούς» να ενεργοποιούνται υπό τον φόβο της αλλοίωσης της ταυτότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα 570 εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε όλη τη χώρα. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. της Κυριακής και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα θα μπορούν να δοθούν μετά τις 10.30 το βράδυ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική Milliyet

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και θα πρέπει να μιλάνε περισσότερο …