ΔΕΘ: Τι περιμένουν να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό οι επαγγελματίες

Στο επίκεντρο οι ρυθμίσεις οφειλών, η ρευστότητα και τα επιτόκια, αλλά και το ΕΣΠΑ

Την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, που ταυτίζεται με την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με την ακρίβεια να αποτελεί τη νούμερο ένα απειλή ως προς την επιβίωσή τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο γεύματος εργασίας που παραχωρήθηκε σήμερα, με αφορμή τη διοργάνωση της 87ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (9-17/9).

Ερωτηθείς για το τι θα περίμενε να ακούσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι Έλληνες επαγγελματίες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ως προτεραιότητα έθεσε το ζήτημα των ρυθμίσεων και της ενιαίας δόσης.

«Εμείς λέμε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δει το θέμα των ρυθμίσεων πάλι. Όταν στις 292.000 που δυνητικά μπορούσαν να μπουν στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων, κατάφεραν να μπουν μόνο οι 27.000, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει πολύ στραβά. Ζητάμε μια ενιαία δόση, ώστε να μπορέσει ο επιχειρηματίας να το αντιμετωπίσει και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές του εκκρεμότητες και τα χρέη του».

Για το θέμα της ρευστότητας, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε: «Δεν μπορεί να έχουμε επιτόκιο καταθέσεων 0,50% και επιτόκιο χορηγήσεων 6%, 8% και 10%. Όταν αυτό είναι υψηλό θα περάσει στο προϊόν και έτσι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που απολαμβάνουν χαμηλό επιτόκιο χορηγήσεων και των άλλων που το "βλέπουν" να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναφέρθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λέγοντας ότι «τα πρώτα 12,5 δισ. ευρώ δόθηκαν σε 387 επιχειρήσεις. Δεν μας υποχρεώνει για μια τέτοια μοιρασιά η ΕΕ. Δεν μπορεί μεσοσταθμικά να δίνονται 15-20 εκατ. ευρώ σε κάθε επιχείρηση, μπορούν να δοθούν και 100.000 ευρώ και έτσι ο αριθμός των ωφελούμενων να είναι πολύ μεγαλύτερος», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι σχετικά με την προαναφερόμενη εξέλιξη και κατάσταση».

Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Αθήνας ζήτησε να μην υπάρχουν «τόσοι πολλοί κόφτες, γιατί έτσι όπως είναι δομημένο, μόλις το 6,5% μπορεί να τυγχάνει χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενη στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο Έλληνας να πάει να ψωνίσει όταν ο εργαζόμενος είναι χαμηλόμισθος και χρειάζεται το 50% του μισθού του για να αγοράσει τα είδη πρώτης ανάγκης και να επιβιώσει; Είναι λόγω της δυσμενούς κατάστασης που σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, «είχαμε μείωση 50% του τζίρου των επιχειρήσεων στην περίοδο των εκπτώσεων και συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα». Μάλιστα, όπως εξήγησε, εξαιτίας αυτής της μείωσης καθίσταται σαφές ότι «οι επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (παλιές και νέες) απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τις τράπεζες και πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδιέξοδο», επισήμανε.

«Πρέπει να δούμε το μέλλον της οικονομίας συνολικά», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι «όπως φάνηκε άλλωστε και με την ύπαρξη ολιγοπωλίου στα τρόφιμα, όπου πέντε επιχειρήσεις έχουν το 86% του τζίρου στην αγορά, η εξέλιξη αυτή δεν ωφέλησε ούτε τον καταναλωτή και την κοινωνία και την ίδια στιγμή έκλεισαν και 1.000 φούρνοι».

Για τους στόχους του ΕΕΑ, ο επικεφαλής του είπε ότι «επιμένουμε με πείσμα να κινούμαστε με γνώμονα για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με στόχο να αντέξει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση των ακραίων φυσικών καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στη χώρα μας, όπως πυρκαγιές Έβρου και Ρόδου, πλημμύρες Θεσσαλίας, το «ασύλληπτο» όπως χαρακτήρισε, συμβάν στο λιμάνι του Πειραιά, απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε έναν συμπολίτη μας που άδικα έχασε τη ζωή του, αλλά και την βία των οπαδών στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε: «Η χώρα μας είναι μπροστά σε μεγάλα ζητήματα και επιτέλους αντί να κάνουμε απολογισμό πρέπει να κάνουμε προγραμματισμό. Οι φυσικές καταστροφές θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται και το θέμα είναι τι μέτρα παίρνουμε, ώστε να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστροφές. Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική πρόληψης των φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισής τους και να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται πρόχειρα και στο πόδι».

Για την οικονομική καταστροφή των πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων επιχειρηματιών, εξέφρασε τη θέση του ότι εάν δεν στηριχθούν «θα χαθούν για πάντα. Δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στη ζωή». Ενδεικτικά είπε ότι στη Ρόδο όπου εκδηλώθηκαν φωτιές, «εκείνα τα ξενοδοχεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο των πυρκαγιών, θέλουν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια για να επανέλθουν σε ένα καθεστώς όπου ο τουρίστας θα πάει να μείνει στις περιοχές αυτές. 'Αρα καθίσταται σαφές ότι εάν αυτοί οι επιχειρηματίες δεν στηριχθούν γενναία δεν έχουν μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …