Η θεομηνία άλλαξε το πρόγραμμα κυβέρνησης και κομμάτων - Στη Λάρισα ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις και θα επισκεφθεί τις περιοχές που έχουν πληγεί - Αλλάζει ο προγραμματισμός και για τη ΔΕΘ

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ανατροπές κάθε πολιτικού προγραμματισμού, αλλαγές σχεδίων για κυβέρνηση και κόμματα αλλά και  αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η θεομηνία που πλήττει την  Θεσσαλία, προκαώντας ανυπολόγιστες ζημιές και βαρύ τίμημα σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Το βαρύ κλίμα που σκίασε απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα οδήγησε στη μοιραία ακύρωση της παρουσίας και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο και αντ’ αυτού σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λάρισα προκειμένου να βρεθεί στο συντονιστικό κέντρο που εσπευσμένα δημιουργήθηκε για τις επιτακτικές ανάγκες που προκάλεσε η καταστροφική κακοκαιρία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές όπου θα πραγματοποιήσει αυτοψία και θα ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης.

Στη Λάρισα έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο όπου μετέβησαν  και οι συναρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί , Υποδομών, Εσωτερικών, Κλιματικής κρίσης και Υγείας, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε εσπευσμένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  προκειμένου να επιβλέψει τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην όλη επιχείρηση.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εν εξελίξει των φαινομένων και των καταστροφών, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι  που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Για τον καλύτερο συντονισμό δε, στο κέντρο της Λάρισας κατανεμήθηκαν αρμοδίως οι ενέργειες και το έργο που απαιτείται κατά τον ακόλουθο τρόπο:

  1.  Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
  2.  Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
  3.  Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος)
  4.  Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος)
  5.  Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού)
  6.  Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους)

Την αναβολή της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατά μία εβδομάδα δηλαδή στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα αποφάσισε ομόφωνα και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, λόγω της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία. Νωρίτερα, σε αναβολή του προγράμματός του προχώρησε και ο μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος δεν συναντήθηκε με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ και η Κουμουνδούρου προγραμματίζει αντιπροσωπείες που θα επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές «Πρέπει και η πολιτείανα αναβαθμίσει την επάρκειά της και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει και τους πολίτες και την οικονομία. Το πρώτο μέτρο που χρειάζεται άμεσα να ληφθεί είναι να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική. Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, που η κλιματική πολιτική διαχωρίστηκε και έφυγε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε έναν βαθμό, και πήγε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές, γιατί έχουμε και διαχείριση πλημμυρών και δασικές πυρκαγιές και θέματα χωροταξίας και θέματα προστατευόμενων περιοχών. Χρειαζόμαστε νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι τα κλιματικά φαινόμενα απειλούν. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή Πολιτεία για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα απέναντι στις μεγάλες αβεβαιότητες» δήλωσε ο κ. Φάμελος επικρίνοντας την κυβερνητική πολιτική στην Πολιτικής προστασία.

Στην βιβλική καταστροφή και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία αναφέρθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει επενδύσει στην πρόληψη. «Τι κάνει ένα κράτος; Προετοιμάζεται. Κάνει πρόληψη. Προστατεύει κρίσιμες υποδομές, ενεργειακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών , νοσοκομεία. Η  χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο ισχυρής πρόληψης απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε, όσο επεκτείνεται το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης  τόσο πιο ευάλωτη να γίνεται η Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επικοινωνία με τον Υπουργό Κλιματική Κρίσης είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζητώντας κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού με τον Περρισό να τονίζει ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως “κανονικότητα” να βρίσκεται κάθε τόσο ο λαός στο έλεος των καιρικών φαινομένων, όπως θέλουν να μας πείσουν».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …