Εκνευρισμένος ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν για το θέμα των F-16

«Αν εσύ έχεις το Κογκρέσο, εγώ έχω το κοινοβούλιο που δεν θα πει το 'ναι' στη Σουηδία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για το θέμα των F-16 στο τετ-α-τετ που είχαν οι δύο ηγέτες στη σύνοδο της G20, στην Ινδία.

«Αν εσύ έχεις το Κογκρέσο, εγώ έχω το κοινοβούλιο που δεν θα πει το 'ναι' στη Σουηδία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη σύνοδο, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Έστω και στα όρθια είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν. Κι εκεί συνομιλήσαμε για το ζήτημα των F-16. Bέβαια για το θέμα των F-16 οι φίλοι μας λένε συνέχεια 'η Σουηδία, η Σουηδία'.

Μια τέτοια προσέγγιση μας προκαλεί λύπη. Όταν μας λένε έτσι, εγώ έχω μια απάντηση. Εσείς για όλα λέτε 'το Κογκρέσο, το Κογκρέσο', τότε κι εγώ έχω το δικό μου Κογκρέσο το οποίο είναι το Κοινοβούλιο μου. Όσο το ζήτημα αυτό (της Σουηδίας) δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο μου, τότε κι εγώ δεν μπορώ να πω το 'ναι' εγώ δεν είμαι σε θέση να αποφασίσω μόνος μου. Πρέπει να εγκριθεί απο το Κοινοβούλιο μου. Η Σουηδία πρέπει να κάνει τα καθήκοντα της. Κι όσο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, τόσο κι εγώ θα περιμένω την απόφαση του Κοινοβουλίου μου».

Χαμός με δημοσιογράφο που αποχώρησε κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση

«Η δημοσιογραφία στην Τουρκία είναι υπό καταπίεση. Αποχωρώ κι εύχομαι στην Τουρκία δικαιοσύνη και δημοκρατία που της αξίζει» είπε προκαλώντας σάλο

Δείτε εδώ

Η Αφσίν Γιουρντακούλ, παρουσιάστρια στο HABERTURK, δήλωσε: «Πριν να σας αποχαιρετήσω, έχω την υποχρέωση να πω πως αυτό το επάγγελμα, η δημοσιογραφία είναι υπο καταπίεση. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα δίχως να υπάρχει η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ελευθερία της έκφρασης και στη χώρα αυτή όλοι έχουμε το. καθήκον να προσπαθούμε να πάρουμε ανάσα. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο του κόσμου, εύχομαι στη χώρα μου δημοκρατία που της αξίζει, δικαιοσύνη, ευημερία. Εγώ η Αφσίν Γιουρντάκουλ σας λεώ καληνύχτα για τελευταία φορά».

Προκλήσεις από σύμμαχο του Ερντογάν

«Γύρω από την Κρήτη υπάρχουν νησιά που ανήκουν στην Τουρκία. Η Λεβίθα και το Αγαθονήσι είναι υπό κατοχή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νέα Ευημερία που στις προεδρικές εκλογές είχε συμμαχήσει με τον Ερντογάν.

Ο Ντογάν Αϊντάλ δήλωσε: «Εκείνα τα νησιά είναι δικά μας. Τα έξι από αυτά είναι γύρω από την περιοχή της Κρήτης. Κοντά στην Κρήτη. Με το θαλάσσιο Δίκαιο επιχειρούν να στενέψουν την Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας. Σε αυτό μπορεί να υπάρξει συμφωνία με διαβούλευση. Ομως εισέβαλαν και σε δυο νησιά. Στη Λέβιθα και στη Σύρνα. Εκεί μετέφεραν στρατεύματα. Όπως και στο Αγαθονήσι. Εδώ δεν μιλάμε για μικρά νησιά. Είναι τριπλάσια της Πριγκήπου. Αν στα νησιά αυτά στη Λέβιθα και Συρνα επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα , τότε η έξοδος μας στο Αιγαίο θα γίνει δυσκολότερη. Γι' αυτό κι εμείς το 1995 μέσω της Κοινοβουλίου είπαμε casus belli. Δηλαδή για εμάς είναι αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων εδώ».

Μήνυμα Ερντογάν σε ΕΕ: «Μας καθυστερούν εδώ και 50 χρόνια»

Αιχμές του Τούρκου προέδρου για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: «Δεν είναι αρμόδιος για να αποφασίσει να μιλάει με όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Τι να πεις με τον Σαρλ Μισέλ: Mα φυσικά την ΕΕ. Όμως ο κ. Μισέλ δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει μόνος του. Κι εκείνος βρίσκεται σε μια προσπάθεια να μιλάει με όλες τις χώρες της Ε.Ε και να αποφασίζει με αυτόν τον τρόπο. Οι χώρες της Ε.Ε εδώ και 50 χρόνια  μας οδηγούν απο αναβολή σε αναβολή. Και σήμερα κάνουν το ίδιο πάλι αναβολή. Και ας μας καθυστερούν και ας μην μας καθυστερούν. Η Τουρκία είναι η Τουρκία. Εμείς θα συνεχίσουμε την δική μας πορεία» τόνισε ο Ερντογάν.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χαρίτσης: Να αναλάβουμε δράση για τον τερματισμό του πυρός στη Γάζα

Οι πέντε προτάσεις του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα Την …