Τι θα γίνει αν η προσέλευση περιοριστεί στα 30-40.000 μέλη και ποια νομιμοποίηση θα έχει ο νέος πρόεδρος
Του Αντώνη Αντζολέτου
Οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έχουν πάρει «φωτιά», καθώς επιθυμούν όλα να δουλέψουν ρολόι. Οι φονικές πλημμύρες μετέθεσαν την εκλογική διαδικασία κατά μια εβδομάδα, όμως εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα στο σχεδιασμό του κόμματος. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως κάτω από τις υπάρχουσες αντίξοες συνθήκες θα μπορέσουν να στηθούν κάλπες στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Η μετακίνηση είναι αδύνατη, πέρα από το γεγονός πως το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής είναι οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρώτη στιγμή αυτό που βασάνιζε τους επιτελείς στην Κουμουνδούρου, αλλά και τους υποψήφιους για την προεδρία ήταν η συμμετοχή. Ποια «νομιμοποίηση» θα έχει ο νέος αρχηγός αν στις κάλπες προσέλθουν μόλις 30.000-40.000 μέλη; Δηλαδή όσοι περίπου ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα στο συνέδριο του 2016. Αυτό που αναζητούν είναι πως θα μπορέσουν να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος στη Θεσσαλία χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να αμφισβητηθεί η διαδικασία και το αδιάβλητό της. Αναζητείται λοιπόν μια πλατφόρμα που θα δώσει λύση σε αυτόν τον γρίφο. Η «εξίσωση» δεν είναι απλή, καθώς ακόμα και η προφανής διαδικτυακή λύση θα αφήσει «εκτός κάλπης» πολλά αποκλεισμένα μέλη. Στις πλημμυρισμένες περιοχές περιόδευσαν χθες η Ρ.Σβίγκου, ο Γ.Βασιλειάδης και ο Σ.Φάμελλος και είδαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις νομοί.
Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το «στρατηγείο» την Κυριακή θα στηθεί στον έκτο όροφο, όπου στην αίθουσα των συσκέψεων θα λαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τα αποτελέσματα από τα 570 εκλογικά τμήματα. Θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους πέντε υποψηφίους που θα αφήσουν τα γραφεία τους και αποφασίσουν να βρεθούν στο κόμμα. Βούληση από τα κεντρικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι διεκδικητές της προεδρίας να βρεθούν όλοι στην Κουμουνδούρου έτσι ώστε να βγει προς τα έξω μια εικόνα ενότητας.
Είναι γεγονός πως την προεκλογική εκστρατεία των πέντε υποψηφίων υπαγορεύουν πλέον η επόμενη ημέρα στην Λάρισα, στην Καρδίτσα και στο Βόλο. Οι ομιλίες τους έχουν επικεντρωθεί στις φυσικές καταστροφές και το «σκληρό ροκ» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει. Αυτό, άλλωστε είναι το ζητούμενο. Ποιος μπορεί με επαρκή τρόπο να τον αντιμετωπίσει από τη θέση του προέδρου και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Τα «καρφιά», πάντως και τα υπονοούμενα δεν λείπουν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία στο κόμμα πιστεύει πως μετά την εκλογή του προέδρου ο επόμενος πολύ κομβικός σταθμός, ίσως και πιο κρίσιμος, θα είναι η σύγκληση του Συνεδρίου στα τέλη ή στις αρχές του χρόνου. Πως θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ; «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά» ήταν ο «χρησμός» της Όλγας Γεροβασίλη στο «epirusonline». Βλέπει κάτι το έμπειρο στέλεχος του κόμματος ή απλώς ξορκίζει τον «δαίμονα» για τον οποίο όλοι μιλάνε σε ιδιωτικές τους συζητήσεις. Ο παραιτηθείς από την Πολιτική Γραμματεία, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην «One Voice», δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των υποψηφίων προέδρων, υποστήριξε πως «οι επιλογές που έγιναν ανέδειξαν ότι, κάποιοι ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και βιάζονταν να αναλάβουν».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.