Φάμελλος: Η Ελλάδα δεν ήταν θωρακισμένη απέναντι στα ακραία φαινόμενα

Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης, δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις, τόνισε ο κ. Φάμελλος

Η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι σε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. 

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στη Θεσσαλία και την απειλή που αποτελεί για τη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι προέχει αυτή τη στιγμή η ανάκαμψη της περιοχής.

Αναφορικά με την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή διευκρίνισε ότι «δεν επρόκειτο για πρώτη φορά, αλλά και στη διάρκεια της διακυβέρνησής του υπήρχε ανοιχτός διάλογος στην κοινωνία».

Οι πολλαπλές κρίσεις του καλοκαιριού καταδεικνύουν ένα πρόβλημα ασφάλειας και το γεγονός ότι η χώρα παραμένει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει κρίσεις, είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών που υφίστανται καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς για το αν θα συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής στη Θεσσαλία, ο κ. Φάμελλος απάντησε καταφατικά. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να δεσμεύσει, όπως είπε, το Σαββατοκύριακο της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, λέγοντας πως αυτό «αποδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αλλεργικός στην κριτική, την φοβάται και την αποφεύγει».

Σε ερώτηση για το προεκλογικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εντός του κόμματος, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υποψηφίων έχει απήχηση στην κοινωνία και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ λίγα τα περιστατικά των αντιθέσεων που μας προβληματίζουν, η ενότητα και η συλλογικότητα είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Αντίπαλος είναι η κυβέρνηση με στόχο μία δίκαιη πολιτική για τη χώρα.»

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «σεβόμαστε τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία εντός του κόμματος αλλά δεν μπορούμε να έχουμε πολλές φωνές προς τα έξω».
 

Δείτε live:

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην πλημμύρα στη Θεσσαλία από ένα «ιδιαίτερα ακραίο φαινόμενο με θύματα και καταστροφές» και προσέθεσε: «Η κρίση όμως συνεχίζεται σαν κρίση δημόσιας υγείας και επιβίωσης. Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε πολλές φορές, εκφράσαμε την συμπαράστασή μας και στηρίζουμε με στάσεις και πράξεις αλληλεγγύης ειδικά εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή και κάνουν την προσπάθεια για την αποκατάσταση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να μη ξανασυμβούν. Προς τούτο προχωρήσαμε σε δύο πρωτοβουλίες: Κάναμε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον πρωθυπουργό για την αίτηση βοήθειας από την ΕΕ. Δεύτερον, καταθέσαμε αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Συνεχίζοντας υποστήριξε: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και δεν ήταν θωρακισμένη. Χρειάζεται μία ισχυρή Πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζονται στη επιστήμη. Οι κρίσεις είναι διεθνείς, αλλά στη χώρα μας μεγεθύνονται γιατί η κυβέρνηση δεν επένδυσε στην πρόληψη, και αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι αναπόφευκτες οι κρίσεις».

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική την επιλογή τού πρωθυπουργού να στερήσει την αξιωματική αντιπολίτευση από το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ» και προσέθεσε: «Είναι αλλεργικός στην κριτική, την αποφεύγει και την φοβάται». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βασίζεται στην επικοινωνία και προσέθεσε ότι «εμείς επιλέγουμε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα καθώς σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο ανασφάλειας».

Αναφέρθηκε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι εξελίξεις μετά τις εκλογές «μας θέτουν στην ανάγκη για μία υποχρεωτική επανεκκίνηση που είναι σημαντική όχι μόνο για την αντιπολίτευση αλλά και για μία πρόταση διακυβέρνησης. Καλούμε σε συμμετοχή στις κάλπες όλες και όλους για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για ένα κόμμα που θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό σχέδιο διακυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται μία δυνατή αντιπολίτευση ειδικά σήμερα».

Όσον αφορά στην οικονομία είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και με ρυθμισμένο το χρέος και σήμερα έχουμε «διόγκωση και του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και ακραία ακρίβεια». «Η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει με την επενδυτική βαθμίδα. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνονται με το εργασιακό νομοσχέδιο» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία ή ταχεία ανόρθωση στη Θεσσαλία και στον Έβρο καθώς υπάρχει κίνδυνος αποανάπτυξης και πληθυσμιακής κρίσης.

Έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με την Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ζούμε ένα κενό με απουσία της πόλης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και με καθυστέρηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί» ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είπε ότι πρέπει να αναδείξουν ένα νέο δυναμικό που να σχεδιάζει και να εκπροσωπεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Φάμελλος είπε ότι «η πολιτική για το κλίμα δεν δίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε εμείς. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σχεδιάσαμε και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2107 και το 2018, άρα υπήρχαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Ο κ. Φάμελλος παρέπεμψε εκ νέου στον χάρτη με τις ζώνες κινδύνου που περιλάμβανε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2018 που είχε καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή. Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 «για να καταγγείλουμε την διακοπή των ειδήσεων από την ΕΡΤ3». «Θεωρούμε ότι είναι υποβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και της ΕΡΤ3 και της δημοκρατίας», είπε.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολή Χαρίτση στον Μητσοτάκη για ΛΑΡΚΟ

«Η ιδιωτικοποίηση μιας τέτοιας βαριάς βιομηχανίας, με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία, με …