Μητσοτάκης - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Η ατζέντα και οι εκτιμήσεις της Αθήνας

«Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες, ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα», δηλώνει ο Ερντογάν για τις σχέσεις με την Ελλάδα λίγες ώρες πριν δει τον Έλληνα πρωθυπουργό

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μία διαδικασία επαφών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η συνάντηση αναμένεται σύντομη με το «μενού» να περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Παρόντες θα είναι επίσης οι υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς επίσης και υφυπουργοί. Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να δώσουν τις εντολές για τα επόμενα βήματα, που είναι οι πολιτικές διαβουλεύσεις αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, κυρίως για την υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, δεν πρέπει να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα διότι είναι μια προσπάθεια να συνεχιστεί η καλή πορεία που έχει δημιουργηθεί στο Βίλνιους μετά το σεισμό στη Τουρκία.

Τι περιμένει  η ελληνική πλευτρά από την αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

-Πρωτίστως να διατηρηθεί το καλό κλίμα τους επόμενους μήνες και

-να ξεκινήσει μία διαδικασία με βάθος χρόνου

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας: 

-Η Αθήνα θεωρεί ότι η Τουρκία θα διατηρήσει χαμηλούς τόνους, διότι χρειάζεται βοήθεια και κονδύλια για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον σεισμό

-Η Άγκυρα επίσης, έχει αντιληφθεί ότι οι σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ περνούν μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μέσα από τακτικές συναντήσεις μεταξύ εμού και του Προέδρου Ερντογάν, στο πολιτικό επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών μέσα από μία τακτική επικοινωνία του Υπουργού, αλλά και της Υφυπουργού, με τους ομολόγους τους» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δίνοντας το στίγμα του κλίματος που διακατέχει την ελληνική πλευρά ως προ τη συνάντηση.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα και έμεινε αμετακίνητος από τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της χώρας μας, που είναι και οι μόνες προς συζήτηση, και αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκαθάρισε δε, εμφατικά και για πολλοστή φορά ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου -εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική- αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα τα οποία προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά».

Επιδίωξη της Ελλάδας και από αυτή τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως ακόμη και να μην συμφωνηθεί κάτι στα θέματα ουσίας, το να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεργασίας και αποφυγής εντάσεων χωρίς να λύνονται τα θέματα ουσίας, αυτό θα είναι σημαντικό όφελος και για τη χώρα μας αλλά και για την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας αλλά και καλλιέργειας αυτών των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα δυσχεράνουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων και γεγονότων που στιγμάτισαν το πρόσφατο παρελθόν. “Δεν έχουμε αυταπάτες, ούτε είμαστε αφελής” σχολίασε κυβερνητική πηγή ως προς την καλλιέργεια προσδοκιών, δίνοντας έμφαση όμως στο καλό κλίμα και στην επιδίωξη να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να καθίσουν έξι άτομα: εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Η συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών αναμένεται να λειτουργήσει και ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών και διπλωματικών αντιπροσωπειών, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, της ηρεμίας και του διαλόγου. Επαφές και διμερείς διεργασίες, που θα κορυφωθούν κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας το οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (οι ώρες Νέας Υόρκης).

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest

11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan

13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές

12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale

18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων

13.05, Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

Ερντογάν: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες, ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα»

Στο παρά πέντε της συνάντησης, αύριο το απόγευμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι «φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα».

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, σε συνέντευξή του στο δίκτυο PBS, η δημοσιογράφος Αμνα Ναβάζ του κάνει την εξής ερώτηση: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Bob Menendez. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις τη δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας. Και είπε: 'Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας'. Τι λέτε για αυτό;».

Και ο Ερντογάν απάντησε: «Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Η Άμνα Ναβάζ συνέχισε: Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Επειδή την επόμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην πώληση των F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;

Ο Ερντογάν απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, πρωτίστως, ο Πρόεδρος Biden είπε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεμένο στο Κογκρέσο, εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την Τ/Εθνοσυνέλευση. Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε εναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που προσεγγίζω τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σενάριο του 'kazan-kazan' win-win.  Oσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με την Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε. καζάν-καζάν».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Τούρκου προέδρου σε ερώτηση για τον Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν σχολίασε ότι «ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι ένας τρομοκράτης, είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 200 ανθρώπων».

Τότε η δημοσιογράφος παρενέβη λέγοντας: «Σύγγνωμη για την παρέμβαση, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή τη θέση».

Τότε ο Ερντογάν της απάντησε: «Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και την απόφαση του δικαστηρίου».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο

Oι αποζημιώσεις τις οποίες έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ για το 2023 ανέρχονται στα 180,8 εκατ. …