Προϋπολογισμός: Γιατί το θηριώδες πλεόνασμα δεν έφερε νέες παροχές

Στο 1,8 δισ. ευρώ τα πραγματικά υπερέσοδα - Πώς επηρεάζουν οι συνέπειες από την κακοκαιρία Daniel

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Με «σπασμένα» φρένα τρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το ΓΛΚ δείχνουν ότι τους πρώτους 8 μήνες έχει «χτιστεί» ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 5,6δισ€ έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,3δισ€. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου δηλαδή ο προϋπολογισμός έχει υπερβεί τους στόχους κατά 3,3δισ€. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα το ίδιο διάστημα αγγίζουν τα 39,9δισ€ έναντι στόχου για 36,5δισ€, παρατηρείται δηλαδή μια υπέρβαση 3,4δισ€. Μοιραία λοιπόν θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν τόσο «ρηχό» όταν οι αριθμοί δείχνουν ότι η δημοσιονομική πορεία είναι εξαιρετική. Την απάντηση σπεύδει να δώσει το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με την Νίκη, ένα μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής υπέρβασης αφορά την περσινή χρονιά. Μπορεί δηλαδή τα χρήματα να εισπράττονται φέτος αλλά προσμετρώνται στον περσινό προϋπολογισμό:  

-470εκατ€ περίπου έχουν να κάνουν με την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.  
-367εκατ€ αφορούν την είσπραξη φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που αφορούν το οικονομικό έτος 2022 αλλά εισπράχθηκαν στις δόσεις του Ιανουρίου και Φεβρουαρίου 2023.  
-772εκατ€ περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις εμφανίζονται οι επιστροφές φόρου γεγονός που φυσικά επηρεάζει αρνητικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.  

Επομένως αφαιρώντας τα παραπάνω από την υπέρβαση των 3,4δισ€, προκύπτει ότι τα πραγματικά «υπερέσοδα» ανέρχονται σε 1,8δισ€. Κι αυτά όμως όπως καθιστά σαφές το Υπουργείο Οικονομικών έχουν «αναλωθεί» :  

-Τον Ιούλιο ψηφίστηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 700εκατ€ για την αντιμετώπιση δαπανών όπως την επέκταση του market pass έως τον Οκτώβριο, την χορήγηση του youth pass, το μισθολόγιο μελών ΔΕΠ, δαπάνες υγείας αλλά και το κόστος των αυτοδιοικητικών εκλογών.  
-Αναμένεται και δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600εκατ€ για τις πρώτες αποζημιώσεις των πληγέντων από την θεομηνία Daniel.  
-400εκατ€ είναι η κοστολόγηση των επιπλέον μέτρων που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονική ο πρωθυπουργός, δηλαδή το market pass για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και του Έβρου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου στους αγρότες και οι διορθωτικές κινήσεις στο επίδομα θέρμανσης.  

 Αφαιρώντας και όλα αυτά , το τελικό αποτέλεσμα είναι μια υπέρβαση εσόδων περίπου 100εκατ€ την ώρα που το ίδιο το ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί ότι ο προϋπολογισμός ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά τους επόμενους μήνες από τις οικονομικές συνέπειες της καταιγίδας Daniel οι οποίες παραμένουν ανυπολόγιστες.  

 Έτσι εξηγούνται τόσο η απόσυρση της δεύτερης γενικής επέκτασης του market pass έως το τέλος του έτους αλλά και η απόρριψη – μέχρι νεωτέρας - από την κυβέρνηση σεναρίων για επιδότηση των καυσίμων στην αντλία πόσω μάλλον μια νέα σειρά παροχών. 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φοίβος Ιωαννίδης: Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα

Ο κ. Τασούλας κάνει λόγο για «μια πολυσχιδής πολιτική προσωπικότητα "έφυγε" λίγο πριν την Ανάσταση …