Μέτρα ενός δισ. ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών - Ποιους αφορούν

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα - Επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ - Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους της Θεσσαλίας

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Παρά τη «σφιχτή» δημοσιονομική κατάσταση που προκάλεσαν οι πλημμύρες, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών που ξεπερνούν το 1δισ€ και επιμερίζονται ως εξής :  

-411εκατ€ έως το τέλος του έτους 

-613εκατ€ για το 2024.  

Πριν από τα Χριστούγεννα, 750.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10€ θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς ως αντιστάθμισμα του ότι δεν θα δουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους. Το επίδομα που έχει συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό 107εκατ€ θα είναι μικρότερο από το περσινό :  

-200€ για άθροισμα συντάξεων έως 700€ 

-150€ για συντάξεις από 701€ έως 1100€  

-100€ για συντάξεις από 1101€ έως 1600€ 

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και θα υπολογιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με πέρυσι. Τα εισοδηματικά κριτήρια μένουν τα ίδια – 16.000€ δηλαδή για τον άγαμο και 24.000€ για τον έγγαμο – όμως διευρύνεται το εισοδηματικό κριτήριο από 3.000€ σε 5.000€ ανά τέκνο.  

Ταυτόχρονα όμως μπαίνει και κόφτης για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κι έχουν ετήσιο τζίρο υψηλότερο από τις 80.000€.  

Το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε επίσης ότι οι καταναλωτές που «απαρνήθηκαν» φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης ΔΕΝ δικαιούνται φέτος διπλάσιο επίδομα όπως συνέβη πέρυσι.  

Οι αλλαγές αυτές μειώνουν το τελικό κόστος του μέτρου στα 237εκατ€ από 280εκατ€ πέρυσι.  

Μέσα στον Οκτώβριο οι αγρότες θα λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ύψους 78εκατ€ ενώ από τον Δεκέμβριο αυξάνεται 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με 225.000 ωφελούμενους 

Ειδικά για τους πολίτες του Έβρου και τις Θεσσαλίας , περίπου 280.000 νοικοκυριά με 740.000 μέλη , το market pass παρατείνεται έως το τέλος του έτους και διπλασιάζεται στα 44/μήνα προσαυξημένο κατά 20€/παιδί με κόστος 35εκατ€ 

Το 2024 θα μπει με αύξηση των συντάξεων για όλους όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά γύρω στο 3% με τελικό κόστος 400εκατ€. Το τελικό ύψος της αύξησης θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού.  

Από τη νέα χρονιά ξεπαγώνουν οι τριετίες, καταργείται το πέναλτι του 30% παρακράτηση από τις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων και αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού από τα 150€ και 200€ που είναι τώρα με κόστος 40εκατ€ 

Η μόνη νέα επιβάρυνση που προβλέπεται είναι το λεγόμενο τέλος αντιμετώπισης συνεπειών κλιματικής αλλαγής το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά με το φόρο διαμονής στα τουριστικά καταλύματα αλλά θα επιβληθεί και σε όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση. Το τέλος αυτό είναι από 1-6€ ανάλογα με τα αστέρια του καταλύματος. Έτσι πλέον και τα δύο τέλη μαζί είναι :  

-1,5€ για καταλύματα 1-2 αστέρων  

-3€ για καταλύματα      3 αστέρων 

-7€ για καταλύματα      4 αστέρων 

-10€ για καταλύματα    5 αστέρων 

-1,5€ για ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση  

Τα έσοδα από το μέτρο αυτό υπολογίζονται σε 240εκατ€ ετησίως και θα ενισχύουν τον «κουμπαρά» που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. 

Το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε την επιβολή ΦΠΑ και τέλους παρεπιδημούντων σε όλα τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονται 3 και περισσότερα.  
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η Ελλάδα παράδειγμα για τη Γερμανία με το εξαήμερο εργασίας;

Στην εβδομάδα των έξι ημερών εργασίας που θα καθιερωθεί άμεσα στην Ελλάδα αναφέρονται αρκετά γερμανικά …