Συνταξιούχοι: 5 αυξήσεις μέσα στο 2024 - Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Στους κερδισμένους για το 2024 εντάσσονται και οι συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να εργάζονται

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πέντε αυξήσεις εισοδημάτων φέρνει το 2024 για τους συνταξιούχους συνεχίζοντας εκεί από όπου θα τελειώσει το 2023.

Από 1/1/2024 περίπου 2.5εκατ συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση στις κύριες συντάξεις τους περίπου 3,5%. Το 3% προκύπτει από το μισό του αθροίσματος των αυξήσεων πληθωρισμού κι ανάπτυξης (με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις που βεβαίως μπορεί να μεταβληθούν) ενώ περίπου μισή μονάδα είναι τα ...περσινά χρωστούμενα αφού ο ρυθμός ανάπτυξης αποδείχτηκε υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Υπολογίζεται ότι :

-1,5εκατ συνταξιούχοι θα πάρουν το σύνολο της αύξησης

-300.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μέρος της αύξησης αφού θα πρέπει να την συμψηφίσουν με την προσωπική διαφορά.

-750.000 δεν θα δουν κάτι στην τσέπη τους, θα μικρύνουν όμως την προσωπική τους διαφορά που θα τους φέρει σε πλεονεκτικότερη θέση για τις αυξήσεις των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.

Αυτές όμως οι 750.000 – για την ακρίβεια όσων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη των 10€ - δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουν και τίποτε. Λίγο πριν τα Χριστούγενα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει – όπως και πέρυσι – το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς ως αντιστάθμισμα. Αφού η αύξηση στις κύριες συντάξεις είναι μικρότερη από την περσινή, μικρότερο θα είναι και το επίδομα και συγκεκριμένα :

-200€ για άθροισμα συντάξεων έως 700€

-150€ για συντάξεις από 701€ έως 1100€

-100€ για συντάξεις από 1101€ έως 1600€

Επιπλέον περίπου 300.000 συνταξιούχοι ,οι οποίοι βγήκαν στην σύνταξη μεταξύ 13/5/2016 και 30/9/2019, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης έχουν επίσης λαμβάνειν. Με βάση το ν. Βρούτση που προβλέπει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη, οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν, μηδένισαν τις προσωπικές τους διαφορές και λαμβάνουν αναδρομικά σε 5 δόσεις. Το 2024 θα λάβουν την 5η και τελευταία δόση, επομένως γι'αυτούς η αύξηση θα είναι διπλή καθώς θα λάβουν και το 3,5%

Η 4η αύξηση στηρίζει έμμεσα το πορτοφόλι των συνταξιούχων καθώς μονιμοποιείται η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι – που ανήκουν στην κατώτατη εισοδηματική βαθμίδα , όντες άλλωστε δικαιούχοι του ΕΚΑΣ – υποχρεώνονταν να πληρώνουν 15% για την αγορά των φαρμάκων τους οπότε το όφελος για αυτούς μπορεί να είναι σημαντικό.

Στους κερδισμένους για το 2024 εντάσσονται και οι συνταξιούχοι που έχουν επιλέξει να εργάζονται. Η διάταξη βρίσκεται υπό την εξέταση του Ελεγκτικού συνεδρίου αλλά η στόχευση του υπουργείου εργασίας είναι από την πρωτοχρονιά να σταματήσει το πέναλτι της παρακράτησης του 30% της σύνταξης και την αντικατάσταση του με μια εισφορά 10% επί της αμοιβής από την εργασίας.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος των 1000€ που έχει και μια περιστασιακή εργασία που του αποφέρει 500€ το μήνα χάνει 300€ από τη σύνταξη του – εφόσον βεβαίως το έχει δηλώσει ότι εργάζεται. Πλέον θα κρατά ακέραια τη σύνταξη του και θα χάνει μόλις 50€ από την αμοιβή της εργασίας του.

Φυσικά οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν κι από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και τις πρόνοιες που θα ληφθούν για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: «Στον πάτο της ΕΕ στην ελευθερία του Τύπου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά»

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου «Ουραγός στην …