Guardian για Κασσελάκη: Ο outsider που ελπίζει να αναβιώσει την ελληνική Αριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο 35χρονος επιχειρηματίας, το πολιτικό αουτσάιντερ που ελπίζει να αναβιώσει την ελληνική αριστερά, ήρθε από το πουθενά για να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του Σύριζα, γράφει ο Guardian

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο 35χρονος επιχειρηματίας, το πολιτικό αουτσάιντερ που ελπίζει να αναβιώσει την ελληνική αριστερά, ήρθε από το πουθενά για να κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του Σύριζα, γράφει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Είναι πλούσιος, όμορφος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και εφοπλιστής.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες λίγοι στην Αθήνα είχαν ακούσει για τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως όμως έδειξε σε όλους ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ένας μήνας είναι πολύς καιρός στην πολιτική. 

Από τότε που ανακοίνωσε απροσδόκητα την υποψηφιότητά του στην κούρσα για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, της κύριας αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο 35χρονος αουτσάιντερ πολιτεύεται με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν. Αυτό που μπορεί κάποτε να φαινόταν παράξενο, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που διεκδικεί την ηγεσία του ριζοσπαστικού κόμματος, φαίνεται ξαφνικά πολύ πραγματικό.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Κασσελάκης, ο οποίος κέρδισε περισσότερες ψήφους από τους συνυποψήφιούς του στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, μπορεί τώρα να κάνει το αδιανόητο και να κερδίσει την Έφη Αχτσιόγλου, μια επιτυχημένη πρώην υπουργό Εργασίας, τη μοναδική γυναίκα υποψήφια και, μέχρι πρόσφατα, το φαβορί. Εάν το κάνει, θα είναι, λέει ο Κασσελάκης, ένα πρώτο βήμα προς την ήττα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, διαθέτει «καλύτερες γνώσεις στα αγγλικά, τα οικονομικά και τα επιχειρηματικά».

Στον πρώτο γύρο, ο επιχειρηματίας που προτιμά τζιν και μπλουζάκια, κέρδισε 45% έναντι 36% της Αχτσιόγλου, διαφορά 12.864 ψήφων.

Ο αριστερός συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς είπε ότι πολλά μέλη της κάποτε συμμαχίας μαρξιστών-λενινιστών, πρώην κομμουνιστών, οικολόγων και σοσιαλδημοκρατών φοβούνται το αποτέλεσμα.

«Είναι λες και το Netflix μπήκε, ανέλαβε το κόμμα και τώρα το μετατρέπει σε σίριαλ», είπε ο Ψαρράς στον Guardian. «Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ποια είναι η πολιτική του ή αν έχει πρόγραμμα. Φυσικά, είναι σε σοκ».

Σε άρθρο του τον Ιούλιο, ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετακόμισε στη Μασαχουσέτη έφηβος, χαρακτήρισε την απόφασή του να ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική «ένα σύντομο διάλειμμα μεταξύ δύο κεφαλαίων στην επιχειρηματική μου καριέρα». Το διάλειμμά του ήταν όταν ο Τσίπρας του έδωσε την τιμητική θέση να είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Σύριζα τον Απρίλιο.

«Ευτυχώς, δεδομένης της φύσης της επιχείρησής μου στη ναυτιλία τα τελευταία έξι χρόνια, μπόρεσα να επανασυνδεθώ με την Ελλάδα… και μπόρεσα να διαμορφώσω τις δικές μου απόψεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», έγραψε. «Αν η πρόθεση είναι να κυβερνήσει ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει απλώς να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό και να αγκαλιάσει κατηγορηματικά και το πολιτικό κέντρο».

Μεταξύ των πολιτικών προτεραιοτήτων που πρότεινε ο επιχειρηματίας ήταν οι «δραστικές» φορολογικές ελαφρύνσεις για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων. Αλλά η αποτυχία του να παράγει ένα λεπτομερές πρόγραμμα έχει επικριθεί ως ενδεικτική μιας προσέγγισης τόσο αδιαφανούς όσο και γενικής.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Από ΑΠΕ το 30% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2023

Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο, αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε …