Ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, δηλαδή λιγότερο από 780 ευρώ μεικτά τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Δεκέμβρη του 2022, που αναδεικνύουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εργαζόμενοι, με το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Αυτούς τους εργαζόμενους όπως και συνολικά την εργατική τάξη παρουσίαζε με θράσος η κυβέρνηση ότι τάχα «θέλουν από προσωπική επιλογή» να δουλέψουν και σε δεύτερο εργοδότη, οπότε νομοθέτησαν την «παράλληλη απασχόληση».
Την ίδια στιγμή, ο μέσος και διάμεσος μισθός παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από όσα έπαιρναν οι εργαζόμενοι πριν 12 χρόνια, ενώ η μερική απασχόληση παραμένει σταθερά κοντά στο 30% και φαίνεται να αποτελεί τον κύριο λόγο για το γεγονός των πενιχρών αποδοχών του 33% των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους στις λεγόμενες «κοινές επιχειρήσεις» (δεν συμπεριλαμβάνονται τα οικοδομοτεχνικά έργα), το 2022 ο μέσος μισθός ήταν μόλις 1.003 ευρώ μεικτά, δηλαδή κατά 21% χαμηλότερος από τον μέσο μισθό του 2011, που ήταν 1.264 ευρώ μεικτά! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβρη 2022 οι αποδοχές του 50% των εργαζομένων (διάμεσος) έφθαναν το πολύ μέχρι τα 927 ευρώ μεικτά.
Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση, το 2022 απασχολούνταν με αυτή τη μορφή 685 χιλιάδες εργαζόμενοι (27% της συνολικής απασχόλησης) κατά μέσο όρο ανά μήνα. Στην πραγματικότητα το μέγεθος της μερικής απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά συσκοτίζεται από το γεγονός ότι ο τρόπος καταγραφής του ΕΦΚΑ «κρύβει» την εκ περιτροπής απασχόληση (κι αυτή μορφή μερικής απασχόλησης) στην πλήρη απασχόληση. Ο μέσος μηνιαίος μισθός μερικής απασχόλησης ήταν 427 ευρώ μεικτά.
Η ίδια τάση παρατηρείται και στα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2023. Συγκεκριμένα: Ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.050 ευρώ μεικτά τον Γενάρη και 1.038 ευρώ μεικτά τον Φλεβάρη. Επίσης καταγράφηκαν περίπου 640 χιλιάδες εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και στους δύο μήνες.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ