Επικουρικές συντάξεις: Τι προβλέπεται στο μίνο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει

Το νομοσχέδιο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Οκτωβρίου και να έχει ψηφιστεί στα μέσα Νοεμβρίου - Με 4.500 ένσημα ή 15 χρόνια ασφάλισης η επικουρική σύνταξη

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Fast Track διαδικασίες απονομής και στις επικουρικές συντάξεις φέρνει το υπουργείο εργασίας με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ετοιμάσει.  Το νομοσχέδιο , το οποίο στόχος είναι να βγει σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα Οκτωβρίου και να έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλάζει άρδην το τρόπο έκδοσης των επικουρικών συντάξεων για όσες εκκρεμούν. Με το νέο σύστημα θα αρκούν 4.500 ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης (ανεξάρτητα αν είναι σε έναν φορέα ή αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση) για να βγει η επικουρική σύνταξη κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για τον ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αφορά σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ λίγο περισσότερες από 40.000 που εκκρεμούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 7 χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη του ασφαλισμένου.  

Με τη ρύθμιση αυτή , στο υπουργείο εργασίας θεωρούν ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία και εφόσον όλα πάνε βάση σχεδιασμού, έως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς επικουρικές δεν θα ξεπερνούν τις 20.000. 

Παρά το γεγονός ότι έχει επέλθει η ένωση των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης γίνεται με βάση τους κανόνες του εκάστοτε ταμείου στο οποίο ανήκε ο ασφαλισμένος. Για παράδειγμα στο Δημόσιο , τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος επικουρική σύνταξη χρειαζόταν 25 έτη ασφάλισης για να τη λάβει στα 67 ( ακόμη κι αν είχε βγει στη σύνταξη πολύ νωρίτερα) ή 35 έτη ασφάλισης για να την πάρει πριν τα 67. Οι ασφαλισμένοι αυτοί πλέον αποκτούν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης στη 15ετία. Εξυπακούεται ότι ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει τον υπολογισμό , απλά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ο συνταξιούχος θα παίρνει τα χρήματα που αντιστοιχούν στην 15ετία. Μετά το πέρας των υπολογισμών – αν έχει για παράδειγμα 25 χρόνια επικουρικής ασφάλισης – θα λάβει και τα υπόλοιπα χρήματα αναδρομικά.  

Αυτοί οι υπολογισμοί είναι που καθυστερούν και την όλη διαδικασία απονομής , ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης. Για τους παλιούς συνταξιούχους τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα γιατί οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ πρέπει να ψάξουν στις αποθήκες, να βρουν τα έγχαρτα ένσημα και να υπολογίσουν τον ασφαλιστικό βίο καθώς σε ψηφιοποιημένη μορφή τα ένσημα είναι από το 2002 και έπειτα.  

Τα ταμεία του Δημοσίου, των εμποροϋπαλλήλων , των νομικών είναι μερικά από τα ταμεία στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.  

Όσον αφορά στις εκκρεμείς κύριες συντάξεις , η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη καθώς εκκρεμούν περί τις 32.000 οι οποίες θεωρούνται δύσκολες καθώς οι ασφαλισμένοι έχουν χρέη ή διαδοχική ασφάλιση ή ήταν ασφαλισμένοι και στο εξωτερικό. Ακόμη καλύτερη η κατάσταση στα εφάπαξ καθώς εκκρεμούν περί τις 4.000 στο Δημόσιο και 5-6.000 στον ιδιωτικό τομέα.   

Το ν/σ θα περιλαμβάνει και μια ακόμη ρύθμιση που θα επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης καθώς προβλέπεται αύξηση του ορίου χρεών για να μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη με την προϋπόθεση ότι θα συναινεί στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.  

Επίσης το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα επαγγελματικά ταμεία αλλά την κατάργηση του πέναλτι της παρακράτησης του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχος.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη τριών μορφών καρκίνου

Στο Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκε σήμερα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ για την πρόληψη τριών …