Τρόφιμα: Τι προβλέπεται για τις τιμές το 2024 - Πώς αντιδρούν οι χώρες εξαγωγών

Μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Βραζιλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ρωσία, Σ. Αραβία. Είναι μερικές μόνο από τις χώρες που έως τον Ιούνιο θα έχουν υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από ότι έχουν τώρα. Ευτυχώς στην Ευρώπη ο πληθωρισμός τροφίμων θα υποχωρήσει στο 1/3 του σημερινού, στο 3%, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να «προσδεθούμε για αυξήσεις στα τρόφιμα και την ερχόμενη χρονιά.  

Για να θωρακιστούν από τις ελλείψεις και τις υψηλές τιμές, πολλές χώρες έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν τις εξαγωγές προϊόντων που παράγουν, προκαλώντας βεβαίως προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες. Υπολογίζεται ότι αυτήν την στιγμή βρίσκονται εν ισχύ περισσότερες από 30 απαγορεύσεις:  

ΙΝΔΙΑ – Η χώρα που έχει τις περισσότερες ενεργές απαγορεύσεις και έχει προκαλέσει και τα περισσότερα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (μετά από Ρωσία και Ουκρανίας). Μέχρι το τέλος του έτους έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και ζάχαρης.  

Μόνο από το ρύζι έχει προκληθεί έλλειμμα ίσο με το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών.  

ΤΟΥΡΚΙΑ – Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει απαγορεύσει μέχρι το 2024 τουλάχιστον τις εξαγωγές μοσχαρίσιου, πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος. Επιπλέον απαγόρευση υπάρχει για το μαγειρικό λάδι , τις κόκκινες φακές και τα φασόλια.  

ΜΑΡΟΚΟ – Από τις αρχές Αυγούστου η χώρα έχει απαγορέψει τις εξαγωγές ντομάτας, πατάτας και φρούτων προς τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Αφρικής 

ΤΥΝΗΣΙΑ – Για την αντιμετώπιση των τιμών ρεκόρ που διαπιστώθηκαν μετά το Ραμαζάνι , απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές προς οπουδήποτε στον κόσμο των φρούτων και των φρέσκων λαχανικών 

Η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ έχει απαγορέψει την εξαγωγή φοινικέλαιου του οποίου είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η ΣΕΡΒΙΑ το αλεύρι , το καλαμπόκι και το σιτάρι, το ΠΑΚΙΣΤΑΝ τη ζάχαρη και το ΚΑΜΕΡΟΥΝ τα δημητριακά.  

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις το ύψος των αυξήσεων αυτών θα καθοριστεί από 3 κυρίως παράγοντες:  

-Την κλιματική αλλαγή που είναι άγνωστο που , πότε και με ποια μορφή θα εκδηλώνεται ανά τον πλανήτη, τα φαινόμενα πάντως είναι αυξανόμενης έντασης 

-Ειδικά το 2023 και οι πρώτοι μήνες του 2024 είναι περίοδος του ΕΛ ΝΙΝΙΟ το οποίο ήδη προκάλεσε το πιο θερμό καλοκαίρι του αιώνα για την Νοτιοανατολική Ασία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σοδειές. 

-Το πόσο ακόμη θα διαρκέσει ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία , 2 χώρες που κι αυτές δεν εξάγουν μεταξύ άλλων σιτηρά, δημητριακά, κριθάρι και λιπάσματα 



 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Εκρηκτική Αργεντινή διαδηλώτρια καταγγέλει τον προέδρο Μίλεϊ-”Φέρνει εξαθλίωση και απόγνωση”

Στους δρόμους βγήκαν οι πολίτες της Αργεντινής διαμαρτυρόμενοι για την φτώχεια, μεταξύ των οποίων και …