Οι «βουβές» δημοτικές – περιφερειακές εκλογές που έρχονται

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 του μήνα είναι αναμφισβήτητα οι πιο «βουβές» από την μεταπολίτευση και μετά

Του Αντώνη Αντζολέτου
 

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα χτυπήσουν οι σειρήνες σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της άσκησης «Παρμενίωνας». Ίσως θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ο συναγερμός να λειτουργήσει αφυπνιστικά υπενθυμίζοντας στους πολίτες πως σε μόλις επτά ημέρες θα στηθούν για άλλη μια φορά κάλπες σε όλη την περιφέρεια. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 8 του μήνα είναι αναμφισβήτητα οι πιο «βουβές» από την μεταπολίτευση και μετά. Η πολύ πυκνή και δυσάρεστη στις περισσότερες περιπτώσεις επικαιρότητα έχει «πνίξει» τα πάντα και λίγοι ψηφοφόροι έχουν ασχοληθεί με τους υποψήφιους δημάρχους ή περιφερειάρχες. Και αυτό περιλαμβάνει και τις μεγαλύτερες πόλεις. Ευτυχώς που οι υποψήφιοι για τα δημοτικά – περιφερειακά συμβούλια είναι αρκετοί και ζωηρεύουν λίγο τη διαδικασία με την κινητικότητα που επιδεικνύουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το θέμα της αποχής είναι φυσιολογικό να απασχολεί τα επιτελεία που έχουν ήδη ανεβάσει στο φουλ τους ρυθμούς. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει τους συνδυασμούς τους, ωστόσο το ενδιαφέρον – πέρα από τον στενό κομματικό κύκλο – ήταν πολύ μικρό. Το 2019 στον πρώτο γύρο η συμμετοχή είχε αγγίξει το 60%.

Τι συμβαίνει και το ενδιαφέρον δεν είναι αυξημένο; Υπάρχει η «κούραση» των διπλών εκλογών του καλοκαιριού. Θα βαρεθούν οι πολίτες της χώρας για άλλη μια φορά να σηκωθούν την επόμενη Κυριακή να ξαναβρεθούν στις κάλπες; Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι η ψυχολογία. Η πόλωση της προηγούμενης περιόδου ήταν έντονη. Οι υποσχέσεις που ακούστηκαν από τα κόμματα πολλές, και δυστυχώς τα αποτελέσματα όχι καλά. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία, αύξησαν τα ποσοστά της αγγίζοντας το 41%, ωστόσο οι καλοκαιρινές φωτιές, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα και ασφαλώς οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο εκλογικό κοινό.

Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ που μείωσε τα ποσοστά του στο μισό, ενώ και η εκλογική εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε δεν πέρασε τα κατάλληλα μηνύματα. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη διχοτόμησε το κόμμα. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει την πυγμή πως είναι σε θέση να καλύψει το κενό που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Η μάχη του προϋπολογισμού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και τα «αίματα» δεν έχουν ανάψει στη Βουλή. Μπορεί οι υποψήφιοι σχεδόν στο σύνολό τους να έχουν την «ταμπέλα» του ανεξάρτητου, ωστόσο στην πλειοψηφία τους υποστηρίζονται από κάποιο κόμμα. Η αποστροφή που υπάρχει προς τις πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ενθαρρυντικός παράγοντας για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καταλυτική και είναι πιθανόν να γίνουν κινήσεις από τα επιτελεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.

Αυτό που ενδεχομένως να βοηθήσει είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προβλέπει, πλέον πως ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης που θα ξεπεράσει το 43% μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ίσως αυτό να κινητοποιήσει τον κόσμο σε αρκετές περιοχές προκειμένου να αποφύγει τις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν στις 15 Οκτωβρίου.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΜΤΠΥ. Δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους

Επανέρχονται οι χρηματικές διευκολύνσεις από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για τους εν ενεργεία Δημοσίους …