ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Καταγγελία ΑΜΕΑ εναντίον της Δημοτικής Αρχής

Τι αναφέρει σε επιστολή προς στον Άδωνη Γεωργιάδη η καταγγέλλουσα

Μία καταγγελία που κάνει λόγο για διαπραγμάτευση θέσεων εργασίας από στελέχη του Δήμου  Πατρέων με ψηφοθηρικά κίνητρα δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Απογευματινή».

Σύμφωνα με την επιστολή- καταγγελία της κυρίας Όλγας Αδαμοπούλου που είναι άτομο με 67% αναπηρία και μόνος γονέας ενός παιδιού, προκύπτει ότι της δόθηκαν υποσχέσεις για μετεκλογικό διορισμό σε θέση ΑμεΑ. Η θέση έχει προκηρυχθεί αλλά περιμένει κενή ενώ σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται έγινε και συγκάλυψη εργατικού ατυχήματος με θύμα την ίδια όταν εργαζόταν μέσω κοινωφελούς απασχόλησης της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ στο Παμπελοπονησιακό στάδιο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ενώ νοσηλευόταν, δηλωνόταν ως εργαζόμενη.

To ERGASIANEWS έχει στη διάθεσή του και σας παρουσιάζει το κείμενο της καταγγελίας της κυρίας Αδαμοπούλου:

Ονομάζομαι Όλγα Αδαμοπούλου, είμαι κάτοικος Πατρών, με βαριά αναπηρία μητέρα – ως ο μόνος γονέας – του ανήλικου τέκνου μου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εργάστηκα επί δεκαμήνου, ήτοι έως και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ σε δημόσιο φορέα.

Μετά το πέρας του προγράμματος αυτού κι εφόσον δεν είχα τα απαιτούμενα ένσημα προκειμένου να δικαιούμαι τακτική επιδότηση ανεργίας και με μοναδικό πλέον “εισόδημα” το επίδομα αναπηρίας το οποίο και λαμβάνω (επίδομα βαριάς αναπηρίας 67%) ήχησε ξανά μέσα μου η στοιχειώδης εγρήγορση της επιβίωσης. Στις αρχές Αυγούστου, συνομιλώντας με πρόσωπο που στο παρελθόν εργάστηκε στο τμήμα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ έλαβα την πληροφορία πως υπήρχε ανοιχτό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ για προσλήψεις από δημόσιους φορείς, ΑΜΕΑ.

Το εν λόγω πρόσωπο λόγω ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας κ. Παπανικήτα, ρωτώντας εάν στο ΝΠΔΔ του οποίου προεδρεύει υπάρχει κενή θέση με αυτά τα χαρακτηριστικά.  Ο κ. Παπανικήτας βεβαίωσε με τη σειρά του πως είχε μια θέση κενή και θα προσπαθούσε για τη δημιουργία μιας επιπλέον θέσης εργασίας.

Όρισε λοιπόν μια συνάντηση στο γραφείο του στη ΔΕΥΑΠ για την επομένη του τηλεφωνήματος 3/8/2023 και ώρα 12, ζητώντας να έχω ανά χείρας κάποιο βιογραφικό σημείωμα, το οποίο ασφαλώς και προσκόμισα.

Στο πλαίσιο της συνάντησής αυτής κι εφόσον έγινε λόγος για τη μια κενή θέση (ως ΔΕ Διοικητικού Προσωπικού) για την οποία πληρώ τα τυπικά προσόντα, ο κ. Παπανικήτας επικαλούμενος ανακρίβειες – ως εμπόδια – προσπαθούσε να με αποτρέψει να διεκδικήσω τη συγκεκριμένη θέση κάνοντας λόγο άλλοτε για μια δήθεν διαπαραταξιακή επιτροπή στα πλαίσια της λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ στο επί των προσλήψεων τμήμα, τα μέλη της οποίας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε (;) και άλλοτε επικαλείτο γενικότητες, ενώ  του είχα περιγράψει τη μεγάλη ανάγκη να εργαστώ προκειμένου να εξασφαλίσω αξιοπρεπή διαβίωση τόσο για το τέκνο μου όσο και για εμένα.  Τελικά μου είπε πως η όποια προσπάθειά του για εμένα θα γινόταν μετεκλογικά και να αναμένω τηλεφώνημά του.

Φεύγοντας από το γραφείο του και συνομιλώντας με το πρόσωπο που ενδιαφέρθηκε για εμένα και με έφερε σε επαφή με τον κ. Παπανικήτα, αποκαλύφθηκε πως ο εν λόγω κύριος είχε επακριβώς ισχυριστεί πως ναι μεν είχε μια θέση κενή, πλην όμως την είχε υποσχεθεί αλλού (!).

Την επομένη το πρωί απευθύνθηκα επίσημα σε εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ αυτοπροσώπως, προκειμένου να ολοκληρώσω το Α.Σ.Δ και αμέσως μετά ζήτησα συστατική επιστολή έτσι ώστε με τον πλέον νόμιμο τρόπο να επανέλθω στο αίτημά μου προς την ΔΕΥΑΠ για τη διεκδίκηση της ως άνω θέσης.  Η εργασιακή σύμβουλος έκπληκτη με ενημέρωσε πως η ΔΕΥΑΠ είχε αιτηθεί δύο θέσεις μέσω του ως άνω προγράμματος για την απασχόληση ΑΜΕΑ, για τις οποίες ολοκλήρωσαν συνέντευξη 14 ΑΜΕΑ, έγινε πρόσληψη ενός εξ αυτών ενώ η δεύτερη θέση παρέμεινε κενή αν και τα 14 ΑΜΕΑ πληρούσαν και με το παραπάνω τα τυπικά για την πρόσληψή τους προσόντα. Επίσης με ενημέρωσε πως το χρονικό διάστημα για την πλήρωση των δύο αυτών θέσεων είχε παρέλθει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Στο χρόνο αυτό ιδιοχείρως κατέγραψα το αίτημά μου για την πλήρωση της εν λόγω θέσης γνωρίζοντας πλέον πως δεν ήταν μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ κατά το χρόνο εκείνον, το οποίο και πρωτοκόλλησα στα ισόγεια του κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΕΥΑΠ, ζητώντας να εγκριθεί η τοποθέτησή μου ή μη από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ (το οποίο νομίμως υφίσταται), αιτούμενη επιπλέον το έγγραφο μου να κοινοποιηθεί σε όλα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ.

Μέχρι και σήμερα το αίτημά μου ουδέποτε κοινοποιήθηκε εκ του Προέδρου, ως όφειλε από την 4η του Αυγούστου οπότε και έλαβε γνώση, στα μέλη του Δ.Σ. Αποκρύβει ο κ. Παπανικήτας από τους συναδέλφους στο Δ.Σ ότι ένα ΑΜΕΑ έχει υποβάλει αίτημα για την πλήρωση μιας κενής θέσης στην ΕΥΔΑΠ, επιβεβαιώνοντας με τη στάση του ότι οι θέσεις εν τέλει τάζονται και μοιράζονται σε φίλους και αρεστούς και όχι με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ουδεμία απάντηση μέχρι σήμερα έχω λάβει παρά το γεγονός του ότι ο αριθμός του τηλεφώνου μου είναι εξ αρχής γνωστός στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ.

Τα ερωτήματα που απορρέουν είναι τα εξής:

  • Δικαιούται νομίμως εκπρόσωπος δημοσίου φορέα να υπόσχεται ψηφοθηρικά θέσεις εργασίας κατά την προ εκλογών περίοδο, ενώ είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου Κ. Πελετίδη;
  • Με ποιο κριτήριο κι εφόσον έχει αιτηθεί ο φορέας 2 θέσεις για ΑΜΕΑ στη ΔΥΠΑ, οι οποίες του έχουν εγκριθεί, αποφασίζει να κρατά ένα ΑΜΕΑ στην ανεργία; Είναι ή δεν είναι υποκριτική η στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία υποτίθεται ότι διεκδικεί «δουλειές για το λαό», ενώ την ίδια στιγμή έχει στη διάθεσή της και δεν καλύπτει μια κενή θέση εργασίας ΑΜΕΑ;
  • Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι κύριε Παπανικήτα, ένας μόνος γονέας – βαριά ανάπηρος να σου ζητά νόμιμα μια κενή θέση εργασίας που γνωρίζεις ότι έχεις και εσύ ανέντιμα να τον παραπέμπεις μετά τις εκλογές; Μήπως γνωρίζεις εκ των προτέρων το εκλογικό αποτέλεσμα; Μα ακόμα κι αν το γνωρίζεις, δε γνωρίζεις πως δε δικαιούσαι εκ του νόμου εσύ να προεδρεύσεις του ιδίου ΝΠΔΔ για 2η τετραετία; Επομένως με ποια ιδιότητα υπόσχεσαι μια θέση εκ προοιμίου αν όχι ανήθικα και ψηφοθηρικά, εμπαίζοντας ένα ΑΜΕΑ που έχει ανάγκη για εργασία;
  • Ποιας δημοτικής παράταξης είσαι εκλεγμένος εκπρόσωπος κ. Παπανικήτα;  Αυτής του νυν Δημάρχου Πελετίδη που δήθεν μάχεται για το λαό και τον εργαζόμενο;

Εάν ναι, τότε έρχομαι μιας και για εμένα αποτελεί χλεύη της ίδιας νοοτροπίας αυτής της δημοτικής αρχής προς το πρόσωπό μου, να καταγγείλω, γνωρίζοντας βιωματικά και όχι άμα τη θεωρία, πως η δική μου η ζωή δεν είναι αναβλητή και είναι μη αναστρέψιμη, το εξής:

Κατά το έτος 2017 προσλήφθηκα και πάλι μέσω κοινωφελούς απασχόλησης της ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ στο Παμπελοπονησιακό Στάδιο Πατρών, με την ιδιότητα του φύλακα.  Παρά το γεγονός ότι ήμουν 18η επιλαχούσα και ενώ η έναρξη του εν λόγω προγράμματος έγινε τον Ιανουάριο του 2017, προσελήφθην περί τα τέλη Μαϊου. Μεταξύ άλλων, τον καιρό εκείνο, στη βεβαίωση πιστοποίησης της αναπηρίας μου αναφέρονταν προσβολές του μυοσκελετικού αλλά και του αιμοποιητικού συστήματός μου από ΣΕΛ. Ήταν από μέρους μου σαφές προς τους ιθύνοντες του σταδίου ότι η ζέστη κατά τους θερινούς μήνες, όπως και η κάθε βαριά κόπωσή μου σωματική, είναι δυνατόν να μου επιφέρει έξαρση του νοσήματός μου και άρα επιβάρυνση της υγείας μου.  

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου όλοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κληθήκαμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια δίνοντας σε σύντομο χρόνο τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να επιτύχει ο νυν Δήμαρχος Πατρέων ένα ακόμα στοίχημα, αν μη τι άλλο προσωπικό, που αφορούσε τη διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου ανδρών – γυναικών.  Μου ζητήθηκε να υπερεργαστώ, κατά τα παραπάνω, στα διαζώματα του γηπέδου, υπό συνθήκες καύσωνα με μηδενική έως τότε τουλάχιστον παροχή νερού στα άνω διαζώματα του σταδίου. Η εργασία που μου ανατέθηκε ως ΑΜΕΑ ήταν να πλύνω – καθαρίσω τα καθίσματα των επισήμων αλλά και τους χώρους όπου θα παρευρίσκοντο τα ειδησεογραφικά – δημοσιογραφικά συνεργεία.

Η Πάτρα λοιπόν έπρεπε να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο προκειμένου να μπορεί να διεκδικεί την ανάληψη και -κάθε επόμενο έτος- τη διεξαγωγή των μεγάλων διοργανώσεων στον τομέα της άθλησης – του στίβου.

Εργάστηκα επί δύο και πλέον ημέρες σε ακραίες για εμένα συνθήκες, όχι αγόγγυστα, αν και ήταν πασιφανές πως ταλαιπωρούμουν.  Όμως η επιθυμία του Δημάρχου, δια των εκπροσώπων του, ήταν σαφής – ρητή και “οφείλαμε” όλοι να υπακούσουμε σε αυτήν. Θυμάμαι να διαμαρτύρομαι κάποια στιγμή πως πλέον δεν άντεχα άλλο. Η υπεύθυνη του σταδίου, αντί να εισακούσει τις εκκλήσεις μου, μου ζήτησε να ολοκληρώσω αυτό που μου είχε ανατεθεί και στη συνέχεια, μιας και ο χρόνος πίεζε όλους, να δώσω χείρα βοηθείας και σε μια άλλη μεριά των διαζωμάτων αυτής των WC κοινού. 

Το πρωτάθλημα τελικά πέτυχε, το στοίχημα στο βαθμό που μου αναλογούσε είχε επιτευχθεί, όμως εγώ την επομένη του πρωταθλήματος εβδομάδα, διαγνώστηκα, ύστερα από συμπτώματα ισχαιμικού επεισοδίου, με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματός λόγω έξαρσης του ΣΕΛ.

Το πρώτο ισχαιμικό ακολούθησε και δεύτερο. Και τα δύο ξεκίνησαν στο χώρο εργασίας και εκτυλίχθηκαν σε διαφορετικές ημέρες ως περιστατικά.

Οι «πανσοφοί» τότε εκπρόσωποι του κ. Πελετίδη (κ. Τάκης Πετρόπουλος – κ. Βασίλης Ζώτος), εκ των στενών συνεργατών του Δημάρχου Κ. Πελετίδη – αιρετοί και τότε και σήμερα, μα και υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με την παράταξη του νυν Δημάρχου, φρόντισαν να αποκρύψουν το γεγονός από τον ΟΑΕΔ (τουλάχιστον). Δεν δηλώθηκε ποτέ ότι εγώ βρέθηκα στο νοσοκομείο με όλα τα παραπάνω περιγραφόμενα σοβαρά επεισόδια για την υγεία μου, ενώ προσφέρθηκαν να «συνδράμουν» τρόπον τινά στον αγώνα μου για επιβίωση, επιχειρώντας στην πραγματικότητα να αποφύγουν τις δικές τους εργοδοτικές ευθύνες, λόγω της ιδιαίτερα επικίνδυνης διαχείρισης της αναπηρίας μου. Τι έκαναν; Βεβαίωναν ψευδώς, έως και τη λήξη του προγράμματος, την παρουσία μου στην εργασία μου, ενώ εγώ έδινα μάχη για τη ζωή μου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, άλλοτε νοσηλευόμενη και άλλοτε κάνοντας ανοσοθεραπείες προκειμένου να θωρακιστεί περεταίρω το ΚΝΣ μου προς αποφυγήν μεγαλύτερης βλάβης.

Έκτοτε εξακολουθώ τον δικό μου Γολγοθά, έχοντας στα 46 μου χρόνια απεικονιστικά πλέον εγκέφαλο με αλλοιώσεις που να συνάδουν με αυτές της εικόνας του εγκεφάλου ενός ατόμου τα 75 έτη.

Είμαι ο άνθρωπος αυτός, η μόνη γονέας του ανήλικου τέκνου μου, στην οποία ο κ. Παπανικήτας «δούλεψε» μέσα στο γραφείο του «ψιλό γαζί», τάζοντας μια θέση μετεκλογικά – ίσως -. Μια θέση την οποία ο ίδιος δεν θα είναι καν στη θέση αυτή να δρομολογήσει, όχι για εμένα, αλλά για οποιοδήποτε άλλο ΑΜΕΑ.

Τα παραπάνω είναι αυταπόδεικτα, τόσο από τους ιατρικούς φακέλους μου στο ΠΓΝΠ, όσο και από τον αριθμό ενσήμων – ΕΦΚΑ.

Αλήθεια…  ο κ.  Παπανικήτας την κάλυψε την θέση αυτή;

Και εάν ναι, με ποιον συνδημότη μου;

Και εάν ναι, με ποια ηθικά, έντιμα, ορθολογικά και νόμιμα κριτήρια;

Και εάν δεν την κάλυψε με ΑΜΕΑ τότε ας μας πει με ποια λογική;

Και εάν την κάλυψε με ΑΜΕΑ μέσω ποιας οδού;

Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατόν να εργαλειοποιείται η ΔΥΠΑ;

Και εάν ναι, ποιος ελέγχει τους μεν και ποιος τους δε;

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία

Με τιμή, 

Όλγα Αδαμοπούλου

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Απαιτούνται απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ

H γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εσωτερικών …