Λίγες ώρες πριν από ομιλία του Ερντογάν σε κοντινό σημείο η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Η Άγκυρα απάντησε άμεσα με αντίποινα «χτυπώντας» στόχους στο βόρειο Ιράκ όπου βρίσκονται μέλη του PKK

Ανησυχία για τις εξελίξεις που μπορεί να φέρει προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα, λίγες ώρες πριν από ομιλία του Ερντογάν σε κοντινό σημείο, στο Κοινοβούλιο, ανέφερε από το στούντιο του ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ένας από τους τρομοκράτες ήταν μέλος του PKK και η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των μελών του PKK ως αντίποινα στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών. Ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ο άλλος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σε βραδινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δράστες της αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως χαρακτηρίζεται, χρησιμοποίησαν ένα όχημα το οποίο έκλεψαν από έναν πολίτη τον οποίο δολοφόνησαν.

Οι διασυνδέσεις ενός από τους δράστες με το PKK έχουν επιβεβαιωθεί, με το υπουργείο να προσθέτει ότι οι έρευνες για τον άλλο δράστη συνεχίζονται.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μετά την επίθεση, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και κατέστρεψαν 20 στόχους του PKK. Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ στη Γκάρα, στο Χακούρκ, στη Μετίνα και Καντίλ, τόνισε το τουρκικό υπουργείο.

Το όραμα Ερντογάν 

Σε ομιλία του ξεδίπλωσε το όραμά του για την Τουρκία: «Η ισχύς μας βρίσκεται από τον Καύκασο στα Βαλκάνια, από την Ασία στην Αφρική - Η αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων και ο κοινός πολιτισμός και αξίες μας»

Ο Ερντογάν είπε: «H ισχύς της Τουρκίας δεν προέρχεται μόνο από τις εσωτερικές της πηγές και δυνατότητες. Το μεγάλο μέρος της ισχύος μας προέρχεται απο εκατομμύρια φίλους μας που μοιραζόμαστε μαζί τους κοινό πολιτισμό, κοινή ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά κι έχουμε μπει στην καρδιά τους με τις ανθρωπιστικές μας αξίες. Σήμερα απο τις τουρκικές δημοκρατίες μέχρι και την Αφρική, απο τα Βαλκάνια μέχρι και την Ασία, απο τον Καύκασο μέχρι και τις χώρες του Κόλπου ακούν το όνομα της Τουρκίας και δακρύζουν. Οι καρδιές τους γεμίζουν ηρεμία και ασφάλεια».

Πρόβλημα και ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ

Απογοήτευση στην Τουρκία από τον αντικαταστάτη του Μενέντεζ και τις δηλώσεις του για τα F-16: «Η πώληση των F-16 δεν εξαρτάται μόνο από την ένταξη της Συηδίας, υπάρχουν κι άλλα θέματα».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μάλιστα αναφέρουν πως «με τον Μπεν Κάρντιν θα μας λείπε ο Μενέντεζ».
 

 
Στο δελτίο ειδήσεων του HABER GLOBAL αναφέρθηκε: «Ο νέος πρόεδρος της Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου εξελέγη ο Μπέν Κάρντιν. Ο ίδιος έκανε δηλώσεις σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία και δεν μίλησε για βέτο όπως ο Μπεμπ Μενέντεζ. Όμως τόνισε πως το ζήτημα των F-16 εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες».

 
Στο δελτίο ειδήσεων του CNN TURK αναφέρθηκε: «Μετά το οικονομικό σκάνδαλο ο Μπομπ Μενέντεζ αποσύρθηκε απο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Την θέση του ανέλαβε ο Μπέν Κάρντιν ο οποίος μίλησε για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία και συνδέει το θέμα σε πολλούς παράγοντες».

Απειλές κατά ΕΕ

Απειλές εναντίον της ΕΕ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν δεχόμαστε κανέναν όρο για την ένταξή μας στην ΕΕ»

«Αν η ΕΕ δεν απελευθερώσει τη βίζα, μην περιμένει από εμάς τίποτα σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, αν τερματίσουν την ένταξή μας, τότε θα πάρουμε τη δική μας πορεία».

Αποκάλυψη Τούρκων αναλυτών

Τούρκοι αναλυτές αποκάλυψαν ότι «τους ρωσικούς S-400 τους πήραμε για να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε στις απειλές».

Ο πολιτικός αναλυτής και μέλος του κέντρου ερευνών ASAM, Εράι Γκιουτσλουέρ είπε: «Είχαμε μόνο έναν τρόπο για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την στρατηγική ισορροπία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, για να απαντήσουμε στην μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δεν μας έδιναν ούτε μαχητικά. Είχαμε έναν τρόπο κι αυτός ήταν οι S-400. Ναι στην Τουρκία ήρθαν 144 βλήματα, μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και εμβέλεια 400 χιλιομέτρων. Τοποθετήστε τους στη Σμύρνη ή στην Αττάλεια και μας καλύπτει της αναγκες. Εκεινη την περίοδο στην Κρήτη, νότια της Κρήτης είχαν προετοιμαστεί για μια επιχείρηση και δράση εναντίον της Τουρκίας. Οι υπηρεσίες του κράτους είχαν αυτές τις πληροφορίες».

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βόρεια Μακεδονία: Το DUI αντέδρασε στις δηλώσεις Σιλιάνοφσκα

Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και …