Χατζηδάκης για μείωση ΦΠΑ: «Οι αγρότες χρειάζονται στήριξη»

«Στόχος μας η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης

Την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά μηχανήματα από την 1η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα δήλωσε πως θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

«Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών σε ανάρτησή του στα social media.

Η ανάρτησή του

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

«Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων.

Είναι μια μείωση επίσης που θα έπρεπε να έχει, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος.

Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές.

Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά ότι λύνουμε έτσι όλα τα προβλήματά τους. Αλλά σίγουρα η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.  

Επιπλέον, ο νέος συντελεστής για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Αυγενάκης: «Στόχος μας η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα»

«Η κυβέρνηση, πιστή στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, προχωρεί σε μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά αγροτικών μηχανημάτων», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Στόχος μας η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, δημιουργούμε τις συνθήκες για στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος. Με τον τρόπο αυτό και με άλλες, παράλληλες αποφάσεις, στηρίζουμε και την ελληνική περιφέρεια», συμπλήρωσε.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Live η συνέντευξη Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

Τώρα δικαιώνεται η στάση μας, γιατί βλέπαμε τι γινόταν, βλέπαμε τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, …