Η ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια - Λεκορνού

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Aμυνας επιθεώρησε κατ' αρχάς τις εργασίες ναυπήγησης της φρεγάτας «Νέαρχος» και εν συνεχεία παρέστη στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN1 «Κίμων»

Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό ‘Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού είχε, σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στην Lorient της Γαλλίας.

‘Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής ‘Aμυνας συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του στη βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Ο κ. Δένδιας και ο κ. Λεκορνού αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής του Sahel.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Aμυνας επιθεώρησε κατ' αρχάς τις εργασίες ναυπήγησης της φρεγάτας «Νέαρχος» και εν συνεχεία παρέστη στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN1 «Κίμων».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, ο διοικητής του κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Lorient, αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος ΠΝ κ.ά.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο «Κίμων» συνεχίζει «την παράδοση της Ελλάδας για 2.500 χρόνια ως ναυτικής δύναμης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

«Το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο», πρόσθεσε, «ενισχύει τη θωράκιση της πατρίδας μας, διαδηλώνει την προσήλωση στην υπεράσπιση και της έσχατης βραχονησίδας μας, όπως άλλωστε είναι το συνταγματικό καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης».

«Αποτελεί επίσης έναν παράγοντα ναυτικής υπεροχής και δίνει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και πέρα απ' αυτή» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα «την αλληλεγγύη, την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί, την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δυο χωρών μας» και πρόσθεσε: «Στη βάση βέβαια πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών».

«'Αλλωστε αυτό προβλέπεται από την συμφωνία την οποία είχα την τιμή να υπογράψω μαζί με τον συνάδελφο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών αποτελεί λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όχι μόνο της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και της γαλλικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Κι εύχομαι τη διευρυμένη συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο γαλλικό αμυντικό οικοσύστημα» επεσήμανε.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας συναντήθηκε επίσης με εργαζόμενους και εκπροσώπους ελληνικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέβη στο ναυτικό κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient και συνεχάρη τον διοικητή και το προσωπικό του για τη συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος FDI HN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

DW: Τι γνωρίζουμε για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο

Oι αρχές κάνουν λόγο επίσημα για τουλάχιστον δύο νεκρούς και 60-80 τραυματίες - Δεν αποκλείεται …