Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο προς τις εφορίες, παρέχοντας διευκρινήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν οι ελεγκτικές αρχές σε σχέση με τις προς παραγραφή υποθέσεις
Του Χρυσόστομου Τσούφη
Μπορεί να απέχουμε από το τέλος του έτους σχεδόν 3 μήνες, στην ΑΑΔΕ όμως τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να προλάβουν να ελέγξουν χιλιάδες υποθέσεις πριν αυτές παραγραφούν. Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων αν εντός ενός σαφώς ορισμένου χρονικού πλαισίου – συνήθως 5ετία – από την σχετική νομοθεσία , δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο προς τις εφορίες, παρέχοντας διευκρινήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν οι ελεγκτικές αρχές σε σχέση με τις προς παραγραφή υποθέσεις.
Ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ειδοποιηθεί με μήνυμα στην προσωπική τους μερίδα στο taxis ή μέσω mailότι έχουν «προηγούμενα» με την ΑΑΔΕ από ελέγχους παλαιότερων υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Τέτοιες υποθέσεις αφορούν συνήθως :
-Αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις
-Απόκρυψη εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες ακινήτων
-Μη απόδοση ΦΠΑ
-Εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών
Φυσικά η εντολή προς τις υπηρεσίες είναι κατά προτεραιότητα να ελέγχουν αυτές τις υποθέσεις , να εκδίδουν και να κοινοποιούν τα πρόστιμα ή τη διόρθωση του αρχικού φόρου πριν η κλεψύδρα αδειάσει.
Ο φορολογούμενος που δέχεται μια τέτοια ειδοποίηση, έχει στη διάθεση του 30 ημέρες για να εξοφλήσει ή να αμφισβητήσει το περιεχόμενο της ασκώντας ενδικοφανή προσφυγή για επανεξέταση της υπόθεσης του. Η προσφυγή στα δικαστήρια ΔΕΝ αποτελεί επιλογή.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή υπενθυμίζεται ότι:
- Για υποθέσεις από το 1/1/2019 κι έπειτα η 5ετία μπορεί να παραταθεί για ένα έτος εφόσον μέσα στο 5ο έτος της προθεσμίας παραγραφής ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση η αν περιέλθουν εν γνώση της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και από τα οποία προκύπτει οφειλή. Με βάση αυτά υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμες το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 κινδυνεύουν να παραγραφούν.
- Σε έκτακτες περιπτώσεις πράξη εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί ακόμη και 10 έτη μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της τελευταίας δήλωσης στις περιπτώσεις υποθέσεων που αφορούν περισσότερες από μια δηλώσεις εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει καμιά δήλωση ή αν εν γνώση των φορολογικών αρχών περιέλθουν στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση που δεν θα μπορούσε να τα έχει στη διάθεση της εντός της 5ετίας.
- Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 αλλά και για τα φορολογικά έτη 2014-2017 μπορεί να υπάρξει 10ετής παράταση στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ξεπερνούν τα ποσά των 50.000€ για παραβάσεις ΦΠΑ και τις 100.000€ για άλλα είδη φόρου. Εξαιρούνται οι υποθέσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων για τις οικονομικές χρήσεις 2012-2014 και έως τον Οκτώβριο του 2015 για τις οποίες δεν υπάρχει όριο ποσού.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.