Σύνοδος Κορυφής για μεταναστευτικό: Χωρίς κοινή δήλωση των 27, οι διαφωνίες και η σκληρή γραμμή Πολωνίας, Ουγγαρίας

Οι χώρες του Νότου επιθυμούν να αντιμετωπιστεί η νέα μεταναστευτική κρίση - Το «μπλόκο» από Πολωνία και Ουγγαρία - Μια νέα συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα

Με τη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο κυριάρχησαν ζητήματα της διεύρυνσης της ΕΕ, της δημοσιονομικής αναθεώρησης, της στρατηγικής αυτονομίας και το μεγάλο «αγκάθι» που παραμένει το μεταναστευτικό, ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος στη Γρανάδα. Η Αθήνα επιδιώκει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργο, Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά περεταίρω στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αλλά και των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, δηλαδή την Τουρκία. Οι χώρες του Νότου ζητούν αντιμετώπιση της νέας μεταναστευτικής κρίσης με διαδικασίες κατεπείγοντος ενώ σκληρή γραμμή τηρούν Ουγγαρία και Πολωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την άμεση ανάγκη για στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αλλά και των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

«Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. (ΚΑΤ) Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση. Γι' αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα. 

Παράλληλα, σχετικά με το μεταναστευτικό και τους πρόσθετους πόρους που επιθυμεί η Ελλάδα είπε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου είναι σίγουρα σε θετική κατεύθυνση. «Έχουμε μία συμφωνία σε επίπεδο συμβουλίου, θα μπούμε στη διαδικασία του τριλόγου αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που θα έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μία χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής».

Διαφωνίες στην ΕΕ για το μεταναστευτικό

Οι χώρες του Νότου έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η νέα μεταναστευτική κρίση με διαδικασίες κατεπείγοντος» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος έχουν δεχθεί έως τον Οκτώβριο 194.000 μετανάστες και πρόσφυγες έναντι 112.000 όλη την περσινή χρονιά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα. 

«Είμαι σίγουρα ευχαριστημένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είκοσι επτά χώρες συμφωνούν στο ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζοντας από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε, και για τον λόγο αυτό οργανώθηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία με εκπροσώπους χωρών εκτός ΕΕ αρχίζοντας από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, αλλά παράλληλα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, σοβαρή προσπάθεια σχετικά με τις αιτίες των μεταναστεύσεων στην Αφρική. Πρόκειται, δηλαδή, ακριβώς για τη θέση της χώρας μας. Είναι μια πολυεπίπεδη και καθημερινή δουλειά», ανέφερε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μετά το τέλος της συνεδρίασης του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διαφωνίες μέσα στην ΕΕ αφού Ουγγαρία και Πολωνία εκδήλωσαν τη διαφωνία τους εμποδίζοντας την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για το μεταναστευτικό στην άτυπη σύνοδο. Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που συνηθίζει να επιτίθεται στις Βρυξέλλες, έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε. «Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Επανέλαβε επίσης ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών», δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

«Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στην πλατφόρμα X.

Αιχμές Μητσοτάκη για Αλβανία και υπόθεση Μπελέρη

Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την διεύρυνση της ΕΕ, άφησε αιχμές κατά της Αλβανίας και τη στάση της απέναντι στον εκλεγμένο από την ομογένεια δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

«Για την Ελλάδα, δεν εννοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του κράτους δικαίου, αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τη προσπάθεια  που απαιτείται ώστε το τέλος της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκή οικογένειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Αλβανία.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμμα. Επίσης, το μήνυμα ότι δεν θα «δει» η Ευρώπη η Αλβανία αν δεν σεβαστεί το κράτος δικαίου θα το μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα Τίρανα στη διάσκεψη του Βερολίνου στις 16 Δεκεμβρίου.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Renault: Κατ’ αρχήν ανοιχτή στις συνομιλίες συγχώνευσης της Nissan με τη Honda

Πηγές της εταιρείας δήλωσαν ότι θα εξετάσει όλες τις συνέπειες μιας συγχώνευσης για να διασφαλίσει …