Σύνοδος Κορυφής - Γρανάδα: Διαφωνιών συνέχεια για το μεταναστευτικό

Η Πολωνία δηλώνει ότι διαφωνεί στο κείμενο συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής - Ικανοποιημένη η Τζόρτζια Μελόνι - Στην ατζέντα και η διεύρυνση του μπλοκ 

Διαφωνιών συνέχεια μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό στη Γρανάδα. Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή στην ισπανική πόλη του νότου, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στην οποία αναμένεται να επικρατήσει το ζήτημα της μετανάστευσης, δύο ημέρες αφού κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, 10 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, επανέλαβε χθες, Πέμπτη, ότι διαφωνεί με το κείμενο αυτό, κάνοντας λόγο για “υπαγορεύσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου”.

Οι ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό

Το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα από τα πλέον ακανθώδη μεταξύ των 27, βρέθηκε στην ατζέντα της άτυπης συνόδου μετά τη μαζική εισροή μεταναστών στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Επίσης προβλέπει ένα καθεστώς εξαίρεσης στις διαδικασίες ασύλου, που θα παρέχει μικρότερη προστασία στους μετανάστες.

Το κείμενο αυτό αποτελεί συμβιβαστική λύση προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις της Γερμανίας αρχικά και στη συνέχεια της Ιταλίας.

Η Μελόνι ικανοποιημένη….

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά, ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την ικανοποίησή της. Η αντίληψη και οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης προς μια πιο ρεαλιστική γραμμή νομιμότητας, επιθυμίας να αντιμετωπιστούν οι διακινητές, να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση”, εκτίμησε χθες, Πέμπτη.

Η Μελόνι πρόκειται να συνομιλήσει στο περιθώριο της σημερινής συνόδου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αφού εξέφρασε την έκπληξή της για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Βερολίνο σε οργανώσεις που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

… Αντίθετες Βαρσοβία και Βουδαπέστη

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει “βέτο” στη μεταρρύθμιση αυτή, καθώς η Βαρσοβία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση μεταναστών.

Οι διαφωνίες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτυχία τις προσπάθειες έκδοσης κοινής ανακοίνωσης για το μεταναστευτικό μετά το πέρας της σημερινής συνόδου. Αυτό είχε ήδη συμβεί στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου- αρχές Ιουλίου, όταν οι δύο χώρες εμπόδισαν την υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Σκληρότερη γλώσσα για το μεταναστευτικό 

Ωστόσο η γλώσσα του κειμένου για τη μετανάστευση που βρίσκεται υπό συζήτηση σήμερα ενδέχεται να σκληρύνει. Το προσχέδιο, το οποίο έχει δει το Γαλλικό πρακτορείο, υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση “αμέσως και με αποφασιστικότητα” και να “ενταθούν οι απελάσεις” των παράτυπων μεταναστών.

Τονίζει επίσης την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνάψει “συνολικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης”, όπως αυτή που υπεγράφη τον Ιούλιο με την Τυνησία.

Η διεύρυνση 

Ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου είναι η διεύρυνση της ΕΕ και οι διαφορετικές απόψεις για το πώς θα μπορέσει να είναι λειτουργικό το μπλοκ, αν ενταχθούν σε αυτό και άλλες χώρες. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης, αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν να μετάσχουν στην Ένωση σε 10.

Οι ηγέτες των 27 πρόκειται επίσης να συζητήσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες του μπλοκ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβανομένων των αμυντικών του δυνατοτήτων, την ενεργειακή ασφάλεια, την κοινή απάντηση στην κλιματική κρίση και την οικονομική του ανεξαρτησία.

Η στάση της Αθήνας 

Με πρόταση για αύξηση των πόρων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και για το μεταναστευτικό συμμετέχει στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την κλιματική κρίση αλλά και αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Η Αθήνα επιθυμεί πόρους τόσο για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό στα σύνορά της αλλά και χρήματα προς την Τουρκία την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση Ελλάδας - Τουρκίας - Βρυξελλών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου η Άγκυρα να μειώσει τις ροές προς την Αθήνα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας: Συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα σε αυτή τη δυναμική και …