Ερντογάν: Προειδοποιεί το Ισραήλ πως ίσως ζήσει «χειρότερες τραγωδίες»

Παρουσιάζοντας χάρτες ο Ερντογάν υποστήριξε την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, καταγγέλλει το Ισραήλ ότι συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος και πως «κάνει σφαγή, όχι πόλεμο».

Το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως οργάνωση και όχι ως κράτος, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης. 

«Κάνουν σφαγή και όχι πόλεμο» συμπλήρωσε, τηρώντας μια στάση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κερδίσει ηγετικό ρόλο στη διένεξη και να καταστεί εκρπόσωπος των Παλαιστινίων στον κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Όταν κόβεις την παροχή νερού, ρεύματος αλλά και την πρόσβαση μιας πόλης και καταστρέφεις τις υποδομές, όταν καταστρέφεις τα τζαμιά, τις εκκλησίες και τα σχολεία, εμποδίζεις τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων, καταστρέφεις κτιρια γεμάτα με αμάχους, μια σύγκρουση που γίνεται με κάθε ντροπιαστικό τρόπο δεν είναι πόλεμος, αλλά είναι σφαγή. Oι ασύμμετρες και ανήθικες επιθέσεις εναντίον της Γάζας θα φέρει το Ισραήλ σε ανεπιθύμητη θέση στην παγκόσμια κοινότητα. Ο βομβαρδισμός των περιοχών που ζουν άμαχοι, η εσκεμμένη δολοφονία  των αμάχων η παρεμπόδιση των οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και η παρουσία τους ως κατόρθωμα, δεν είναι αντανακλαστικά κράτους αλλά μιας οργάνωσης. Αν το Ισραήλ δεν συμπεριφερθεί ως κράτος αλλά ως οργάνωση, τότε  πρέπει να ξέρει πως θα του συμπεριφέρονται σαν οργάνωση».

«Χειρότερες τραγωδίες»

Μάλιστα ο Ερντογάν προειδοποίησε το Ισραήλ πως «ίσως ζήσει χειρότερες τραγωδίες» και παρουσιάζοντας χάρτες υποστήριξε την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους.

«Όπως βλέπετε η εικόνα είναι αυτή. Αυτή είναι η Παλαιστίνη του 1947, η κατάσταση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης του 1947. Δείτε το από το 1949 έως και 1967 πώς είναι το Ισραήλ. Δείτε το σήμερα, σε τι κατάσταση είναι η Παλιστίνη αλλά και το Ισραήλ. Για να μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει να υπάρχει ως κράτος και για να μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του είναι εφικτή μόνο με αυτόν τον τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση τα επεισόδια που ξέσπασαν απο το περασμένο Σαββατο δεν θα έχουν τέλος και θα ακολουθήσουν χειρότερες τραγωδίες» είπε ο Ερντογάν.

Φόβοι για προσφυγικό κύμα

Εντείνονται οι φόβοι για μεγάλο προσφυγικό κύμα από τη Γάζα προς την Τουρκία. «Παλαιστίνιοι θα επιχειρήσουν να έρθουν σε Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη» αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Φατάχ Πορτακάλ, παρουσιαστής του FOX HABER ανέφερε: «H Αίγυπτος θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα πάνε οι πρόσφυγες. Όπως και η Λιβύη. Η Ιορδανία θα είναι μια από τις χώρες, αν δεν πάθει κάποια ζημιά απο κάποια εισβολή. Θα είναι μια απο τις χώρες που θα πάνε οι πρόσφυγες. Η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Τουρκία. Τι θα συμβεί; Ή θα δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί εδώ ή θα πάρουν τους δρόμους προς την Ευρώπη. Ή θα διασχίσουν τη Μεσόγειο όπως ήδη κάνουν οι Αφγανοί, οι Αφρικανοί, οι Σύροι.

Ή θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί για ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα. Γίνονται προετοιμασίες; Στην Ελλάδα ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε πως ήδη συζητούν το ζήτημα αν προκύψει ένα προσφυγικό κύμα για το πως θα το αντιμετωπίσουν».

Επίθεση υπουργού του Ερντογάν σε Νετανιάχου

Διαστάσεις έχει πάρει ανάρτηση του Τούρκου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Ναζίφ Γιλμάζ στην πλατφόρμα X με την οποία αναμεταδίδει δημοσίευση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδεύοντάς την με το σχόλιο «θα ψοφήσεις». 

Ειδικότερα, «μια ημέρα θα πλήξουν κι εσένα. Θα ψοφήσεις», έγραψε στο X ως απάντηση σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Νετανιάχου για τα χτυπήματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Γάζα.

Ήδη, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται στο γεγονός  υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία τους επόμενους μήνες, αφού ανέβαλε ένα ταξίδι τον Ιούλιο λόγω τοποθέτησης βηματοδότη.

Ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «τον περασμένο μήνα, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπ. Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη, στην πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών».

Πηγή: skai.gr



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναρτήθηκαν οι πίνακες με όλες τις τιμές ρεύματος Μαιου 2024

Αναρτήθηκαν οι πίνακες με όλες τις τιμές ρεύματος Μαΐου 2024, που προσφέρονται από τους προμηθευτές …