Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο τους στα Άδανα της Τουρκίας

Επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα - Σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Ομέρ Τσελίκ.

Μεγάλη είναι η ένταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά και το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Επεισόδια προκλήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να πάρουν την απόφαση να κλείσουν το προξενείο τους εκεί, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. Παράλληλα, σφοδρά «πυρά» κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ εξαπέλυσε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εηωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο τους στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά τις χθεσινές συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα, σκαρφαλώνοντας πάνω στον τοίχο και πετώντας πέτρες και αντικείμενα.  Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό τους στο προξενείο στα Άδανα να μειώσουν τις μετακινήσεις τους προειδοποιώντας ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις μπορούν αν μετατραπούν σε βίαιες».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε την είδηση για το προξενείο μεταδίδοντας :«Oι ΗΠΑ  μέσω των προξενείων τους, αισθάνονται πως απειλούνται στην Τουρκία. Γι αυτό και υπάρχει ανακοίνωση προς το προσωπικό και δίνεται εντολή στο προσωπικό τους στα Άδανα να μειώσουν τις μετακινήσεις και να αποφύγουν τα ταξίδια. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως “μεγάλες διαδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα αναμένονται σε ολόκληρη την Τουρκία για τις επόμενες εβδομάδες. Οποιαδήποτε συγκέντρωση, ακόμη και αυτή που προορίζεται να είναι ειρηνική, θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε βίαιη”. Θέλησαν να μην πάθουν οποιαδήποτε ζημιά οι Αμερικανοί πολίτες. Στην Τουρκία κανένας δεν θα τους προκαλέσει ζημιά , αλλά οι ΗΠΑ πήραν αυτήν την απόφαση.»

Ο Ερντογάν μιλάει για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και «γενοκτονία»

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε τόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κυβερνώντας κόμματος, Ομέρ Τσελίκ.
Ο Ερντογάν σε δημοσίευσή του 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης ο Ερντογάν έκανε λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και «γενοκτονία» και υπογράμμισε ότι «4.000 χιλιάδες αδέρφια μας Παλαιστίνιοι μαρτύρησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι βομβαρδισμοί αθώων ανθρώπων που μεταναστεύουν στις αποκαλούμενες "ασφαλείς ζώνες", οι συνοριακές πύλες, τα τζαμιά, τα σχολεία και οι οικισμοί των πολιτών είναι μερικά από τα εγκλήματα πολέμου που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες 12 ημέρες.

Χθες, με την αποτρόπαια επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al Ehli, η σφαγή της Γάζα πέρασε σε μια άλλη διάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Καταριέμαι τους δράστες αυτής της επίθεσης, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αγγίζει το επίπεδο της γενοκτονίας κατά του λαού της Γάζας.

Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ για τα 4.000 αδέλφια μας από τη Γάζα, μαρτύρησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς όπου οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά και γυναίκες. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας» κατέληξε.

Ο Ομέρ Τσελίκ από την πλευρά του επιτέθηκε τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ σχολιάζοντας πως το «χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν μια προγραμματισμένη σφαγή και βαρβαρότητα. Ο πύραυλος στο νοσοκομείο εκτοξεύθηκε από το Ισραήλ».   

«Αναφέρθηκε επίσης και στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο λέγοντας πως «οι δυτικές χώρες αυξάνουν την ένταση και τροφοδοτούν τις συγκρούσεις». 

Φιντάν: Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη και κάνει θηριωδίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σφοδρά «πυρά» κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ο Τούρκος υπουργός ζήτησε τον συνασπισμό των μουσουλμανικών κρατών για να ιδρύσουν παλαιστινιακό κράτος.

«Tο Ισραήλ και οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι η καθυστέρηση της ειρήνης με τους Παλαιστίνιους θα έχει ένα τίμημα .Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο στον οποίο το Ισραήλ ασκεί διώξεις παρά το γεγονός ότι δέχεται σκληρές κριτικές από εμάς, ωστόσο καταφέρνει να κάνει τον κόσμο να τα ξεχάσει διαπράττοντας νέες θηριωδίες. Αυτοί είναι συνηθισμένοι σε αυτό το μοντέλο. Ο μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να λαμβάνει θαρραλέες αποφάσεις και να τις εφαρμόζει σταδιακά και με αποφασιστικότητα έως ότου πραγματοποιηθεί ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και γεωγραφικά ολοκληρωμένο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Γι αυτό ζητώ στα τελικά συμπεράσματα ζητώ να προστεθεί η εξής παράγραφος :" καλούμε όλα τα κράτη μέλη να λάβουν εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά διπλωματικά, νομικά και καταναγκαστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας"» είπε.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 322,37 μονάδων (+0,85%), στις 38.225,66 μονάδες …