Τσακλόγλου: Οι βασικές αλλαγές στην επαγγελματική ασφάλιση

"Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να δημιουργηθούν είτε κλαδικά είτε επιχειρησιακά. Αυτό που αλλάζουμε είναι ότι επιτρέπουμε να συσταθούν πολυεργοδοτικά ταμεία"

Για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τα Επαγγελματικά Ταμεία μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, στο OPEN.

Όπως είπε, «αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα, Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να δημιουργηθούν είτε κλαδικά είτε επιχειρησιακά. Αυτό που αλλάζουμε είναι ότι επιτρέπουμε να συσταθούν πολυεργοδοτικά ταμεία και, επιπλέον, βάζουμε κανόνες χρηστής διακυβέρνησης και ισχυρής εποπτείας».

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε ότι το σωρευμένο ποσό στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων σε Επαγγελματικά Ταμεία παραμένει αφορολόγητο, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η φορολογία ισχύει για τα ποσά που θα σωρευθούν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επομένως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, οποιαδήποτε ρευστοποίηση δεν έχει νόημα.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι η κλίμακα φορολόγησης έχει τα εξής χαρακτηριστικά: όσο περισσότερα χρόνια συμμετέχει κάποιος στον προαιρετικό δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία ή ομαδικά ασφαλιστήρια), τόσο χαμηλότερος θα είναι ο φορολογικός συντελεστής. Όπως ανέφερε, «έστω ότι κάποιος έχει 5 ή λιγότερα έτη ασφάλισης, τότε ο φορολογικός συντελεστής για το εφάπαξ θα είναι 20%, μειώνεται στο 15% για 6 έως 15 έτη ασφάλισης, στο 10% για 16 έως 25 έτη ασφάλισης και μόλις 5% από 26 χρόνια και πάνω. Τα ποσοστά για τις συντάξεις είναι τα μισά από αυτά που προβλέπονται για τα εφάπαξ (από 10% έως 2,5%)».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υγιής οικονομία και υγιές ασφαλιστικό πάνε μαζί.

«Αν ένα από τα δύο "αρρωστήσει", υποφέρει και το άλλο. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική χειροτέρευση, λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι μεν υψηλή, αλλά μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, η απασχόληση των γυναικών αυξάνει τα τελευταία χρόνια και έχουν κλείσει οι πολλαπλές δίοδοι προς την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ, με το νέο νομοσχέδιο, δίνουμε κίνητρα για την απασχόληση συνταξιούχων, που σημαίνει περισσότεροι εργαζόμενοι, άρα περισσότερες εισφορές» υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ενέργεια: Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Θετικές οι προοπτικές για αέριο & ρεύμα

Οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευοίωνες διαγράφονται …