Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Τι προβλέπεται για το τέλος διαμονής και τα πρόστιμα

Στόχος του νέου νομοσχεδίου η εξισορρόπηση της αγοράς και ο υγιής ανταγωνισμός

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Την πρόθεση του υπουργείου οικονομικών να μην εκδώσει την υπουργική απόφαση που ορίζει ανώτατο όριο για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, παρότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται.  

Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορούν για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθορίσουν γεωγραφικές ζώνες στις οποίες: 

-Να µην επιτρέπεται η βραχυχρόνια µμίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. 

-Η μίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. 

Η δήλωση Θεοχάρη σίγουρα προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στην αγορά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Για την ακρίβεια το ΥΠΟΙΚ βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχετικό νομοσχέδιο σκοπός του οποίου σύμφωνα με την ηγεσία του θα είναι η εξισορρόπηση της αγοράς ώστε ο ανταγωνισμός με τα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα καταλύματα να είναι υγιής.  

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι:  

-Οι ιδιώτες που διαθέτουν προς τρία ή περισσότερα ακίνητα σε ψηφιακή πλατφόρμα για βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν ένταξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επομένως θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τις επιχειρήσεις που ασκούν την αντίστοιχη δραστηριότητα (ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο και τέλος επιτηδεύματος. Η ρύθμιση αφορά περίπου 7.500 φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους περίπου 30.000 ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση. 

-Όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση θα υπόκεινται σε τέλος διαμονής όπως ισχύει για τα τουριστικά καταλύματα. 

Στο τέλος διαμονής ενσωματώνεται και το λεγόμενο τέλος αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής. Έτσι η νέα κλίμακα του τέλους διαμονής έχει ως εξής:  

Κατηγορία                    Τέλος  

1-2 αστέρια                   1,5€ 

3 αστέρια                      3€ 

4 αστέρια                      7€ 

5 αστέρια                      10€ 

Ενοικιαζόμενα              1,5€ 

Βραχυχρόνια μίσθωση 1,5€ 

Με δεδομένο ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί ο περισορισμός της φοροδιαφυγής, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή κυρώσεων με αυξημένα πρόστιμα στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή παροχής πρόσθετων υπηρεσιών πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.  

Το οριζόντιο πρόστιμο των 5.000€ για την μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους με ελάχιστο τις 5.000€. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται. 

Πρόβλεψη θα υπάρχει στο νομοσχέδιο και για τις πολυκατοικίες εκείνες των οποίων το σύνολο των διαμερισμάτων διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρούνται τουριστικά καταλύματα και θα πρέπει να έχουν την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος στον ΣΚΑΪ: Ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πιο ευνοϊκός για τη δίκη για το Μάτι

Οι ποινικοί κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τροποποιήσει την εξαγορά και ξαναήρθαν και διαφωνούμε και δεν …