Μίνι ασφαλιστικό: Σε δημόσια διαβούλευση - Τι περιλαμβάνει

Τα 2/3 του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν με τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης των οποίων η ίδρυση διευκολύνεται ενώ εξομοιώνονται φορολογικά με ό,τι ισχύει στην ιδιωτική ασφάλιση με κλίμακες παρακράτησης φόρου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το μίνι – ασφαλιστικό παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε πριν σχεδόν ένα μήνα στο υπουργικό συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, έκτοτε όμως ούτε φωνή ούτε ακρόαση σχετικά με την εξέλιξη του. Ο skai.gr πληροφορείται ότι , εφόσον σήμερα αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, τότε η «συναστρία» θα είναι ιδανική ώστε τον ίδιο δρόμο να πάρει ως την Παρασκευή και το νομοσχέδιου του υπουργείου εργασίας. Τυχόν «καθυστέρηση» από το υπουργείο οικονομικών , θα ..σπρώξει το μίνι ασφαλιστικό για την ερχόμενη εβδομάδα.  
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει την χορήγηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε περίπου 750.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600€ ως εξής:  
-200€ για συντάξεις έως 700€ 
-150€ για συντάξεις από 701€ έως 1100€ 
-100€ για συντάξεις από 1101€ έως 1600€ 

Μεταξύ των υπόλοιπων ρυθμίσεων συγκαταλέγονται:  

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ : Καταργείται από 1/1/2024 το πέναλτι 30% στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων κι αντικαθίσταται από μια εισφορά 10% επί της ετήσιας αμοιβής από την εργασία τους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει. Η ρύθμιση ισχύει και για τα άτομα με αναπηρία.  

ΌΡΙΟ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ : Αυξάνεται το όριο οφειλών μέχρι το οποίο μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενοι από τις 20.000€ στις 30.000€ με την προϋπόθεση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Μετά την έκδοση της απόφασης και μέχρι το χρέος να υποχωρήσει στις 20.000€ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το 40% της σύνταξης του καθώς το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει υπέρ μείωσης χρέους. Μόλις το χρέος υποχωρήσει από τις 20.000 θα ρυθμίζεται σε 60 δόσεις όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος. Για τους αγρότες το όριο οφειλών αυξάνεται στις 10.000€  

ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : Υιοθετείται fast track τρόπος απονομής και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου κάθε ασφαλισμένος – ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο ανήκει – που συμπληρώνει 15ετία ασφάλισης – ακόμη και διαδοχική - θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη. Θα ισχύει και για τους ασφαλισμένους με χρέη.  

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ : Αύξηση και επέκταση του επιδόματος μητρότητας και για τις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες στο ύψος του κατώτατου μισθού για 9 μήνες.  

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ : Πληρωμή επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ με άυλη προπληρωμένη κάρτα με υποχρέωση κατανάλωσης σε ρευστό μόνο έως το 50%. Τα αναπηρικά επιδόματα αναμένεται να είναι εκτός ρύθμισης.  

Τα 2/3 του νομοσχεδίου έχουν να κάνουν με τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης των οποίων η ίδρυση διευκολύνεται ενώ εξομοιώνονται φορολογικά με ό,τι ισχύει στην ιδιωτική ασφάλιση με κλίμακες παρακράτησης φόρου. Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι να δίνονται κυρίως συντάξεις από εφάπαξ και γι'αυτό η φορολόγηση των συντάξεων είναι στο 50% από αυτή των εφάπαξ. Και φυσικά όσο περισσότερο αφήνεις τα χρήματα στο ταμείο, τόσο μικρότερος ο φορολογικός συντελεστής. Η φορολόγηση ΔΕΝ είναι αναδρομική, ό,τι υπάρχει ήδη στα ταμεία αυτά παραμένει ως έχει :   
  
Διάρκεια Ασφάλισης        Φόρος Εφάπαξ         Φόρος Σύνταξης  
0-5 έτη                                    20%                               10%  
6-15 έτη                                  15%                               7,5%  
16-25 έτη                                10%                               5%  
>25 έτη                                   5%                                 2,5%  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαιων 28.4.2024

Ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ την Κυριακή των Βαΐων 28.4.2024. Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο …