Πρόστιμο σε εταιρεία για φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο αριθμός αυτοκινήτου

Πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εταιρεία για την παραβίαση της αρχής της ελαχιστοποίησης και του δικαιώματος πρόσβασης, όπως αυτές προέκυψαν από την επεξεργασία της φωτογραφίας ενός ακινήτου.

Η επεξεργασία αυτή συνίστατο αφενός στη διατήρηση της φωτογραφίας στα αρχεία της καταγγελλόμενης, αφετέρου στη διαβίβασή της σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η οποία και την απέστειλε σε πρόσωπο που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου που απεικονιζόταν.

Ο λόγος της καταγγελίας της εταιρείας για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ήταν πως στη φωτογραφία αυτή απεικονιζόταν και το αυτοκίνητο του καταγγέλλοντος, με ορατό τον αριθμό κυκλοφορίας του (πινακίδα).

Η Αρχή έκρινε πως η διατήρηση της επίμαχης φωτογραφίας, αλλά και η διαβίβασή της στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αποτέλεσαν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του καταγγέλλοντος, καθόσον αυτή μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίησή του. Η επεξεργασία αυτή τελέστηκε κατά παράβαση της υποχρέωσης ελαχιστοποίησης του άρθρου 5 παρ.1γ’ ΓΚΠΔ, για την οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Περαιτέρω, η Αρχή διαπίστωσε και την παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης του άρθρου 15 ΓΚΠΔ, επιβάλλοντας αυτοτελές πρόστιμο 10.000 ευρώ. Η παραβίαση αυτή τελέστηκε με τη μη ενημέρωση του καταγγέλλοντος από την καταγγελλόμενη πως τηρούσε την επίμαχη φωτογραφία στα αρχεία της, με την Αρχή να επισημαίνει πως η ύπαρξή της αναφέρθηκε από την εταιρεία για πρώτη φορά στο μετά την ακρόαση υπόμνημά της

 

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)

Ημερομηνία 10/11/2023
Αριθμός απόφασης  34

Εφαρμοζόμενες διατάξεις
ΓΚΠΔ: Άρθρο 5.1.γ : Αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων
ΓΚΠΔ: Άρθρο 15 : Δικαίωμα πρόσβασης

Περίληψη

Η Αρχή εξέτασε καταγγελία φυσικού προσώπου κατά εταιρείας που αφορούσε επεξεργασία φωτογραφίας, στην οποία ήταν εμφανής ο αριθμός της πινακίδας του αυτοκινήτου του καταγγέλλοντος και επέβαλε 10.000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση του άρθρου 5 του ΓΚΠΔ και 10.000 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση του άρθρου 15 του ΓΚΠΔ.

 

PDF απόφασης:  Εξέταση καταγγελίας φυσικού προσώπου κατά εταιρείας για επεξεργασία φωτογραφίας

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στον Οδηγό του Πολίτη (odigostoupoliti.eu). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (όχι αυτολεξεί) του περιεχομένου του παρόντος άρθρου, μόνο με αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link)(https://www.odigostoupoliti.eu), της πηγής προέλευσης

 

 Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οικιστικά ακίνητα: Οι πρακτικές βιωσιμότητας στην κατασκευή τους φέρνουν αλλαγές

Νέες υποχρεώσεις μετά την απόφαση της ΕΕ για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων το διάστημα 2028-20232 …