ΗΠΑ: Η Fed διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,50%

Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι απίθανη, αλλά δεν αποκλείεται, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, ενώ προβλέπει διαδοχικές μειώσεις την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει «υψηλός».

Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι απίθανη, αλλά δεν αποκλείεται, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed «θεωρεί απίθανο ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, αλλά δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο», είπε ο Πάουελ.

Αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν 3 ή 4 μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά, με στόχο να φθάσουν στο επίπεδο του 4,6% στο τέλος του 2024.

Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα την επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά παραμένει υψηλός».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 2,4% στο τέλος του 2024, σύμφωνα με επικαιροποιημένες προβλέψεις – έναντι 2,5% που προβλεπόταν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, φέτος θα είναι ισχυρότερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν – 2,6% αντί 2,1% – αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί την ερχόμενη χρονιά προτού ανακάμψει στη συνέχεια.

Καμία μεταβολή δεν προβλέπεται στο ποσοστό της ανεργίας, που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 3,8% και να ανέλθει σε 4,1% το 2024.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σφοδρή κόντρα Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

«Κάνετε πλάκα στο tik tok και έρχεστε να παραστήσετε ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια», …